Kalender

Presidentvalet 2016 närmar sig. Valdagen är den 8 november. Innan dess hålls debatter, primärval, nomineringsmöten och konvent. Du hittar alla viktiga datum i denna kalender. (Datum för debatter och val under primärvalen 2016 hittar du här.)

Valdebatter

Partikonvent

Republikanernas partikonvent hölls i Cleveland, Ohio den 18-21 juli 2016.

Demokraternas partikonvent hölls i Philadelphia, Pennsylvania den 25-28 juli 2016.

Presidentvalet 2016

Den 8 november 2016 hålls presidentvalet och val till kongressen. Presidentval hålls alltid en tisdag efter första måndagen i november (vilket innebär tidigast den 2:a och senast den 8:e november).

Presidentinvigningen

Den nyvalda presidenten tillträder inte förrän den 20 januari 2017. Då hålls ”inauguration” i Washington DC. Fram till kl 12.00 den dagen är Obama president. Bytet sker alltid den 20 januari efter ett presidentval där ny president väljs, i enlighet med det 20:e tillägget till konstitutionen.

Kalender för tidigare valår

Första debatten inför presidentvalet 2012 hölls den 5 maj 2011, ett och ett halvt år innan presidentvalet. Sista kandidat att hoppa in i en debatt var Rick Perry den 7 september, vilket i efterhand av många ansågs vara för sent. Innan dess hade Tim Pawlenty redan hunnit hoppa av, den 14 augusti. Sista debatten hölls den 22 februari 2012. Demokraterna hade inga debatter, eftersom ingen utmanade sittande presidenten Obama.

Kalender för presidentvalet 2012
Kalender för presidentvalet 2008

Kontakta oss gärna genom att skriva en kommentar om du ser några felaktigheter eller vill tipsa om något annat viktigt som händer.

 • hudson

  Om man tittar historiskt på valet så är rebublikanerna de som vinner. Det är helt enkelt för mycket focus på de andra.
  John är en tuffing och en gentleman med helt rätt bakgrund och det är väl så jenkarna vill ha det?

 • hudson

  Jag vill åter igen skriva att John är den som vinner, han stödjer frihandel, ligger lågt med sina ”egna” tankar. USA är landet där man helt och hållet kör med, marknadsekonomi det finns ingen annan variant. Hela landet är uppbyggt på det viset. Här i Sverige är vi beroende av exporten till USA. Att det går dåligt för dom nu slår tillbaka på våra jobb som stora exportörer.
  Det kan vara värt att begrunda, eller?

  Man måste tänka på helheten.