Kalender

Debatter

Separata valdebatter för republikaner och demokrater hålls med början i augusti 2015 och tills partierna har utsett varsin vinnare våren 2016.

Republikanerna
Just nu är följande debatter inbokade och godkända av RNC (republikanska partiets nationella organisation):

6 augusti – Cleveland, Ohio (Fox News). Debatten hålls kl 21 lokal tid med topp 10 kandidaterna. En andra debatt hålls tidigare under dagen kl 17 med de kandidater som inte nått topp 10.

16 september – Reagan Library i Simi Valley, Kalifornien. Den stora debatten mellan topp-10 kandidaterna börjar kl 8 PM EST (CNN). Den mindre debatten med övriga kandidater börjar kl 6 PM och pågår till 7.45 PM.

28 oktober – Colorado (CNBC)
?? november – Wisconsin (Fox Business)
?? december – Nevada (CNN)
?? januari – Iowa (Fox News)
?? februari – New Hampshire (ABC)
?? februari – South Carolina (CBS)
?? februari – Florida (NBC/Telemundo)

Demokraterna
13 oktober – Nevada (CNN)
14 november – Des Moines, Iowa (CBS/KCCI och The Des Moines Register)
19 december – Manchester, New Hampshire (ABC/WMUR)
17 januari – Charleston, South Carolina (NBC/Congressional Black Caucus Institute)
Februari/Mars i Miami, Florida + en debatt i Wisconsin, (Univision/The Washington Post och den andra av PBS).

Valdagar primärval 2016

Av tradition är Iowa och New Hampshire först ut med primärval och nomineringsmöten i januari/februari under valåret. Vi återkommer med exakta datum när dessa är spikade. (Preliminärt väntas Iowa rösta den 18 januari och New Hampshire den 26 januari.)

Partikonvent

Demokraternas partikonvent hålls i Philadelphia, Pennsylvania den 25-28 juli 2016. Republikanernas partikonvent hålls i Cleveland, Ohio den 18-21 juli 2016.

Ohio anses vara en av valets absolut viktigaste delstater som brukar vara jämnt och kan avgöra presidentval, medan Pennsylvania ofta är jämnt men brukar rösta på demokraterna.

Presidentvalet 2016

Den 8 november 2016 hålls presidentvalet och val till kongressen.

Kalender för tidigare valår

Första debatten inför presidentvalet 2012 hölls den 5 maj 2011, ett och ett halvt år innan presidentvalet. Sista kandidat att hoppa in i en debatt var Rick Perry den 7 september, vilket i efterhand av många ansågs vara för sent. Innan dess hade Tim Pawlenty redan hunnit hoppa av, den 14 augusti. Sista debatten hölls den 22 februari 2012. Demokraterna hade inga debatter, eftersom ingen utmanade sittande presidenten Obama.

Kalender för presidentvalet 2012
Kalender för presidentvalet 2008

Kontakta oss gärna genom att skriva en kommentar om du ser några felaktigheter eller vill tipsa om något annat viktigt som händer.

 • hudson

  Om man tittar historiskt på valet så är rebublikanerna de som vinner. Det är helt enkelt för mycket focus på de andra.
  John är en tuffing och en gentleman med helt rätt bakgrund och det är väl så jenkarna vill ha det?

 • hudson

  Jag vill åter igen skriva att John är den som vinner, han stödjer frihandel, ligger lågt med sina ”egna” tankar. USA är landet där man helt och hållet kör med, marknadsekonomi det finns ingen annan variant. Hela landet är uppbyggt på det viset. Här i Sverige är vi beroende av exporten till USA. Att det går dåligt för dom nu slår tillbaka på våra jobb som stora exportörer.
  Det kan vara värt att begrunda, eller?

  Man måste tänka på helheten.