5 böcker du måste läsa inför presidentvalet 2012

Ok, dags att tipsa om några högaktuella böcker om amerikansk politik. Några om presidentkampanjer, några om Obamas tid vid makten och några mer inriktade på teman som tex utrikespolitiken och krigsmakten USA. Vi börjar med en bok som ger ett bra avstamp och blivit en av de mest framgångsrika om presidentvalskampanjer någonsin.

Game Change: Obama and the Clintons, McCain and Palin, and the Race of a Lifetime
av Mark Halperin och John Heilemann

Det historiska och extremt underhållande presidentvalet 2008 handlar denna enormt framgångsrika bok som även blivit tv-film. Boken är karaktärsdriven, lättläst och fokuserar på kandidaterna och deras fruar, inte enbart Obama, Clinton och McCain utan även färgstarka och chockerande porträtt av tex John Edwards och frun Elizabeth.

The Victory Lab: The Secret Science of Winning Campaigns
av Sasha Issenberg

Vill du fördjupa dig i hur kampanjerna verkligen jobbar för att vinna röster är den här boken din ultimata guide. Marknadsföring är inte bara att skapa övertygande annonser, det är också att skaffa så mycket information som möjligt om ”kunden”, i det här fallet väljarna. Med den kunskapen kan kampanjerna sedan använda sofistikerad vetenskap för att in i detalj anpassa budskapen efter olika väljargrupper. Fler och fler börjar inse att det är i denna sällan uppmärksammade del av kampanjen som valen numera avgörs och inte under kabelbolagens annonsblock.

Drift: The Unmooring of American Military Power
av Rachel Maddow

En fascinerande berättelse om hur USA kom att bedriva ett mer eller mindre evigt pågående krig någonstans i världen utan att det märks för den genomsnittlige amerikanen. Rachel Maddow har en av NBC News populäraste program som brukar bjuda på intressanta inslag utifrån ett progressivt perspektiv. I boken går hon metodiskt igenom efterkrigstidens förändringar på ett underhållande och smart sätt.

The Price of Politics
av Bob Woodward

Legendariske journalisten Bob Woodward är tillbaka med en uppmärksammad bok om Obamas tid vid makten. Statsskuldsförhandlingarna är en central del av berättelsen. Som titeln antyder ger den inte någon rakt igenom positiv bild av varken Obama, kongressen eller den amerikanska demokratin just nu.

Den amerikanska högern
av Martin Gelin

Journalisten Martin Gelin har skrivit en reportagebok om den konservativa rörelsen och vilka lösningar man ser på USA:s problem. ”Det här är en bok som rör sig från maktens korridorer i Washington DC till vardagsrummen hos konservativa aktivister i södra Kalifornien. Vi får möta Tea Party-anhängare i USA:s fattigaste delstat, företrädare för den kristna högern, mäktiga lobbyister och mormoner i Utah alla de personer som utgör den amerikanska högern.”

Längre recensioner av några av dessa böcker kommer innan valet.