Al Gores elräkning 20 gånger högre än genomsnittsfamiljen

Al Gore

Al Gore är dagen efter Oscarsvinsten under attack för sin energiförbrukning. Anledningen är att en grupp som kallar sig ”Tennessee Center for Policy Research” fått tag i Al Gores elräkning. Den visar att hans hem i Nashville, Tennessee använder 20 gånger mer el än genomsnittsfamiljen. Totalt uppgick räkningen enligt gruppen till 30.000 dollar under 2006.

Al Gore har svarat på kritiken genom en talesman. Han köper grön energi genom ett lokalt energibolag, Green Power Switch. Solpaneler håller också på att installeras på deras tak. Gore minskar sin carbon footprint vilket är det han förespråkar att andra ska göra också. Dessutom betalar han utsläppsrättigheter för att täcka de utsläpp familjen är ansvarig för.

Gruppen som attackerar Al Gore är en konservativ tankesmedja som grundades av en 24-åring 2004. Flera olika grupper har tidigare attackerat Al Gore och senare visat sig vara kopplade till oljebolag. Tex har den republikanska PR-firman DCI enligt ABC fått stöd av oljebolaget Exxon.

Kanske kände sig någon hotad av Al Gores Oscarsvinst?

Uppdatering:
Mer fakta i målet har tillkommit.

Al Gores hem är mer än 10 gånger så stort som genomsnittet. Huset har 5 sovrum och är på nästan 1.000 kvadratmeter. Det är en given delförklaring till den högre elräkningen. Sen tillkommer det faktum att han enbart använder sig av grön förnyelsebar el, något som kostar cirka 30 % mer än vanlig el. Dessutom driver han och frun Tipper varsitt kontor hemifrån med flera anställda. Det drar säkert en del extra el. Gissningsvis är genomsnittsamerikanen inte ens hemma på dagtid. Al Gore har säkerhetspersonal på plats ofta, liksom andra viktiga gäster.

Driver du två kontor hemifrån? Är du ens hemma på dagtid? Bor du i ett hus som är 1.000 kvadratmeter stort?

Al Gore är stenrik från bland annat sina kontrakt som rådgivare åt Apple och Google. Därav det stora huset.

[tags]usa, al gore, miljö, en obekväm sanning[/tags] intressant

 • Göran Johansson

  Gore, ännu en hycklande politiker.

 • Alla hycklar. Gore är en idiot såklart, men det innebär inte att hans film är dålig. Tvärtom är det grymt bra att han uppmärksammat problemen med klimatförändringarna.

 • Usaval.se

  Al Gores hem är mer än 10 gånger så stort som genomsnittet. Huset har 5 sovrum och är på 1.000 kvadratmeter. Det är en given delförklaring till den högre elräkningen. Sen tillkommer det faktum att han enbart använder sig av grön förnyelsebar el, något som kostar cirka 30 % mer än vanlig el. Dessutom driver han och frun Tipper varsitt kontor hemifrån med flera anställda. Det drar säkert en del extra el. Gissningsvis är genomsnittsamerikanen inte ens hemma på dagtid. Al Gore har säkerhetspersonal på plats ofta, liksom andra viktiga gäster.

  Driver du två kontor hemifrån? Är du ens hemma på dagtid? Bor du i ett hus som är 1.000 kvadratmeter stort?

  Al Gore är stenrik från bland annat sina kontrakt som rådgivare åt Apple och Google. Därav det stora huset.

 • Måste säga att det är lite synd med en så tydlig vinkling på den här sidan. Man hade kunnat önska en lite mer neutral ton.

 • Usaval.se

  Jag har fått beröm och kritik från både höger och vänster för usaval.se.

  Din kritik däremot tar jag lätt på eftersom du inte riktigt kritiserar något specifikt. I blogginlägget ovan har jag skrivit både om kritiken mot Gore och hans svar på denna nyhet. Vad exakt vänder du dig mot? Sajten är öppen för kritik och kommentarer givetvis om det är något i mitt inlägg du inte tycker stämmer. Jag har tom bjudit in andra skribenter för att bredda åsikterna. Det är bara att höra av sig om man vill bli skribent här.

  Efter en titt på din blogg så kan man snabbt konstatera att du ironiskt nog har en hyfsat tydlig vinkling själv…

 • Ja, det är en privat, politisk blogg och har därmed en tydlig politisk vinkling. Al Gore är för övrigt en av mina favoritkandidater, tillsammans med Richardson. Men uppdateringen som gjordes var att kraftfullt försvara Al Gore mot hans kritiker. Den där vinklingen har märkts av även i flera andra inlägg; försvar av Demokraterna, attacker mot Republikanerna. Jag har fått intrycket att usaval.se avser vara en någorlunda opartisk bevakare av valet och vägen dit, men jag har kanske missat en uttalad demokratisk vinkling, kanske som en del i att sprida sympatier för Demokraterna (och den framtida presidentkandidaten) i Sverige? Det skulle onekligen förklara tonfallet.

  Och jo, jag övervägde att erbjuda mig som skribent, men insåg att jag kanske borde försöka skaffa tid att hålla igång min egen blogg innan jag erbjuder mig att skriva på andras. ;)

 • Usaval.se

  Fair enough. Jag tar till mig kritiken även om jag inte kan hålla med i din beskrivning.

  Al Gore är varken en favorit eller ett hatobjekt för mig. Däremot får man väl säga att det är ganska naturligt att man förbrukar mer el än genomsnittet om man har ett större hus och en större familj och driver ett företag hemifrån. Det var syftet med uppdateringen som kanske fick ett missvisande tonläge när jag läser det igen nu.

  ”sprida sympatier för demokraterna i Sverige” skriver du.

  Nej, det här är ingen konspiration mot någon kandidat eller parti. Som du ser av loggan finns både republikaner och demokrater representerade och alla presidentkandidaterna presenteras sakligt tycker jag. Jag har nog skrivit mer negativt om Clinton tex än om någon republikan.

  Som sagt vill man skriva om presidentkampanjen på usaval.se så är det bara att höra av sig till mig. Särskilt om man tycker att den här sajten är vinklad åt ett eller annat håll.

 • Vi är uppenbarligen inte riktigt överens när det gäller den attityd som ibland bryter igenom, men det kan väl lämnas därhän.

  Jag vill i alla fall passa på att tacka för en väldigt bra blogg. :)

 • Usaval.se

  Tack Daniel.

 • Pettson

  Han väger nog upp allt sitt förbrukande med sitt arbete för miljon, gott exempel eller ej

 • Bo Engmyr

  Check out http://www.snopes.com/politics/bush/house.asp Det gör honom till en hycklare.

 • Usaval.se

  Bush är värd en applåd för sin miljömedvetna ranch! Jämförelsen mellan Bushs hus och Gores hus vinner Bush i nuläget. Al Gore håller på att installera solceller på taket så det blir kanske en jämnare kamp framöver.

  Den jämförelse som däremot görs mellan Gore och genomsnittsamerikanen är ju som jag redan nämnt ovan missvisande. Kedjebrevet har inte undertecknats och det är tydligt att syftet är att sprida dynga på Gore utan att varken våga stå för det eller hänvisa till källor.

 • Jeppe

  Angående Bo Engmyrs länk så börjar den sidan med texten ”rumor has it”, så man ska nog vara försiktig med att tro allt för mycket på en sida som skriver så, anledningen är givetvis att man vill gardera sig mot att anklageser om förtal genom att kunna hävda att man bara redovisade ett rykte och var öppen med det faktum.
  Det är som när reportrarna på FOX-news hela tiden använder frasen ”people say” och sedan kommer ett politiskt påstående som FOX vill ha ut utan att behöva stå för det eller sanningshalten i det.
  B E:s länk är dessutom kraftigt vinklad genom bl a att man beskriver Gores hus som ett ”20-room mansion” och Bushs ranch som ett ”4-beedroom house”, man redovisar alltså det totala antalet rum i Gores hus men bara antalet sovrum i Bushs, allt för att förstärka intrycket av att Gores hus är så mycket större.
  Jag vet inget om skillnaden i storlek och miljövänlighet mellan de två hemmen, men jag tänker deffinitivt inte bilda mig en åsikt utifrån B E:s länk.