Alla överens – Romney vann första debatten

Första debatten i presidentvalet 2012 var första debatten för Obama på över 1000 dagar och 28:e (om jag räknat rätt) debatten för Romney på ett år. Det syntes. Romney var avslappnad, väl förberedd och vann tydligt. Obama däremot verkade mer fokuserad på att absolut inte göra något misstag. Han var precis lika långsam som den egna kampanjen fruktade.

I en analys inför debatten som jag skrev i början på september såg jag Romney som debattfavorit:

Romney må vara en medioker talare i jämförelse med Obama, men har däremot sitt starkaste kort i just debatterna. Obama har en tendens att framstå som lite för mycket av en professor med långa invecklade svar som inte är så slagkraftiga. Knapp fördel Romney alltså i debatterna.

Det visade sig stämma rätt bra även om få höll med mig då.

Har det någon betydelse för valet att Romney vann första debatten?
Ja. Frågan är hur stor betydelse. Opinionsundersökningarna som gjordes direkt efter indikerade (pdf) att Romney vann. Men samtidigt verkade några av dessa undersökningar också indikera att Obama framstod som mer empatisk och bekymrad över väljarnas problem än innan debatten. Det är fullt möjligt att vinna debatter och ändå förlora val. Fråga John Kerry.

För Romney var segern helt nödvändig efter senaste månadens allt tyngre uppförsbacke.

Historiskt sett har utmanaren i ett presidentval ofta gått stärkt ur första debatten och lyckats vinna några tiondelar mer i stöd. Vinner man dessutom debatten tydligt får man ytterligare några procentenheter. Om man antar att Obamas ledning innan debatten låg på lite över 3 % så kommer den säkert sjunka något och det kan bli riktigt jämnt igen.

Debattsegern var inte baserad på något uppenbart chockerande som Obama sa som kan utnyttjas i kampanjannonser även om det säkert kommer försök till sådana annonser. Romneys seger verkar ha möjliggjorts genom en mer stabil insats överlag och att han till slut tog några steg in mot mitten.

Obama kanske inte behöver vinna någon av debatterna, men efter gårdagens förlust har han knappast råd att förlora på samma tydliga sätt två gånger till. Han måste lyfta sig och hålla mer jämna steg. Annars vinner Romney inte bara debatterna.