Amerikansk valsedel – så ser den ut

Första intrycket av en amerikansk valsedel är lite rörigt, men egentligen är det inte så komplicerat som det ser ut. Min bror har förhandsröstat med denna valsedel i Kalifornien.

ballot-2012-santa-clara

Som du kanske kan se av valsedeln (klicka för större version) finns dessa alternativ för president (överst i vänstra kolumnen):

Roseanne Barr/Cindy Sheehan, Peace and Freedom Party
Barack Obama/Joseph Biden, Democratic Party
Jill Stein/Cheri Honkala, Green Party
Thomas Hoefling/Robert Ornelas, American Independent Party
Mitt Romney/Paul Ryan, Republican Party
Gary Johnson/James P. Gray, Libertarian Party

Flera andra val hålls också i detta distrikt på samma valsedel: senaten, representanthuset, delstatssenaten, skoldistrikt med mera.

  • Lisbeth

    Mycket intressant att se hur en valsedel ser ut. Jag undrar, ser valsedeln likadan ut i alla delstater? Så här ”på håll” ser den lite rörig ut. Här i Sverige är det ju väldigt enkelt, man tar bara en valsedel för det parti man vill rösta på. Och stämmer det att man måste registrera sig två veckor i förväg för att kunna rösta på valdagen?

  • Peo

    Den amerikanska valsedeln innehåller en rad lokala val vilket vi ju i Sverige har på andra valsedlar. Sen blir det mer text eftersom instruktionerna också finns på spanska som du kan se.

    Valsedlarna är pga lokalvalen och speciella lokala folkomröstningar (som är mycket vanliga i USA) inte samma i alla delstater. Men ja, huvuddragen i designen känns igen.

    När man måste vara registrerad skiljer sig åt mellan olika delstater. Datum för sista registrering har i många delstater precis passerat. I några går det att registrera sig samma dag man röstar. I North Dakota behöver man inte vara registrerad alls.