Ännu en succé för DailyKos

Progressiva bloggen DailyKos har lyckats få fram några av senaste års mest uppmärksammade politiska skribenter. Inför 2008 års primärval följde USA spänt dagliga uppdateringar om opinionsläget mellan Clinton och Obama på FiveThirtyEight. Den startades av DailyKos-medlemmen Nate Silver. Två år senare köpte New York Times upp hans bevakning inför presidentvalet 2012. Och intresset formligen exploderade. Sidan hyllades och när valresultatet kom visade det att Nate Silvers sammanställningar och analyser av opinionsundersökningarna var spot on. Han hade rätt vinnare i samtliga 50 delstater.

Nu har Silver lanserat en ny bredare tjänst (sport och politik) på egen hand också fokuserad på journalistik kring data.

I år är det ännu en person från DailyKos som fokuserat på siffror som fått stor uppmärksamhet i traditionell media. I samband med Obamacare och den förvirring som rått kring hur många som skaffat sjukvårdsförsäkringen fyllde ACAsignups.net ett tomrum där andra gissade vilt. Charles Gaba som ligger bakom bloggen har blivit intervjuad av en mängd stora medier i USA om sitt arbete med bloggen (han tackade dock vänligt men bestämt nej till Fox News). Efter en tid som skribent på Dailykos startade han den egna sidan förra året med detaljerad grafik och Google spreadsheets. För varje delstat kan man läsa hur många som skaffat försäkring med länk till källan.

Prognoserna har visat sig stämma bättre än någon annans och uppmärksamheten har ständigt vuxit. Nu landade siffran på över 7 miljoner försäkrade innan deadline och antagligen kommer Gaba få det något lugnare snart. Som ett tack för det arbete han lagt ner har DailyKos i dag startat en insamling som på några få timmar nått upp till nära 50 000 dollar.

En stor del av rapporteringen i traditionella medier är centrerad kring partiernas talking points. Nate Silver och Charles Gabas framgångar är ett tecken på att en mer vetenskaplig journalistik kring mätbar data intresserar väljarna. Det är dock tidskrävande och kanske därför som nördigt intresserade gräsrötter vunnit över traditionellt arbetande journalister på det här intressanta området.