Ännu fler presidentkandidater meddelar att de ställer upp

I dag meddelade ytterligare två personer officiellt att de kandiderar, båda republikaner. Carly Fiorina, fd företagsledare på bland annat HP ställer upp. Det gör även Ben Carson, fd mycket framgångsrik neurokirurg vid Johns Hopkins Children’s Center i Baltimore. Filmen Gifted Hands med Cuba Gooding Jr i huvudrollen är inspirerad av Carsons karriär.

Ingen av dessa två tillhör toppkandidaterna, men båda kan komma att spela viktiga roller ändå genom att dölja bilden av republikaner som vita, gamla och män. Klart är också att Ben Carson kommer rikta in sig på att kritisera en annan afroamerikansk man, kan du gissa vem? Det var trots allt så han uppmärksammades av republikanerna under ett tal 2013 med president Obama närvarande. Och att Fiorina kommer rikta in sig på att attackera en kvinnlig politiker är ingen högoddsare.

Ben Carson verkar ändå hyfsat populär bland gräsrötter, lite oklart än om Fiorina har något stöd bland väljarna. Med tanke på hur många republikanska kandidater som väntas ställa upp kan det bli ett pinsamt problem för henne. Når hon inte topp 7 i någon opinionsmätning lär hon inte få delta i debatterna. Hur många som helst får inte plats på scen.

I morgon väntas också Mike Huckabee ställa upp. Tidigare var han guvernör i Arkansas och programledare på Fox News. Han har ju varit med förr i presidentval och beskrivs väl bäst som en populist med stark socialkonservativ profil. Det börjar bli väldigt många kandidater som ska konkurrera om den kristna högerns väljare. En anledning till det är att första delstaten ut att rösta är Iowa, där just dessa åsikter uppskattas extra mycket bland republikanska väljare.

Huckabee kommer till Hope, Arkansas i morgon tisdag för att där meddela sin kandidatur. Det är samma plats som Bill Clinton lyfte fram under konventet 1992, ”I still believe in a place called Hope.” Clinton föddes i Hope 1946 och det gjorde även Huckabee 1955. Den som trodde att Obama var ensam om att lyfta fram Hope och Change som teman för en valkampanj har inte varit speciellt uppmärksam.

Foto av Gage Skidmore / CC BY-SA 2.0