Är det ok att svenskar åker till USA för att hjälpa Obama eller Romney vinna?

Flera svenskar som bloggar om det amerikanska presidentvalet har jobbat eller kommer jobba för antingen republikanernas eller demokraternas kampanjer. Vissa gör det som konsulter och får betalt och då är det så klart inget speciellt konstigt. Andra har dubbelt medborgarskap. Några är aktiva politiker i Sverige. Inget direkt märkligt så långt. Men.

Jag får ibland frågor från personer som tänkt sig gå på kampanjmöten och stötta en kandidat, dels är det rena turister och nu senast unga politiskt intresserade som åker på stipendium från ett svenskt partis ungdomsförbund. Kan det ifrågasättas? Skulle vi välkomna amerikaner som kommer till Sverige under en svensk valkampanj för att påverka ett val och hjälpa ett parti att vinna? Ingen aning om någon utländsk person eller grupp bryr sig om svenska val tillräckligt mycket för att göra sig besväret, men spontant känns det ju lite olustigt om det skulle bli populärt utöver att några ungdomspartier får gäster från andra länder.

Att ge kampanjbidrag är ju som svensk inte möjligt och skulle definitivt inte vara ok. Men om du vill ha den där BFD Obama-tshirten och ber en amerikansk vän köpa den åt dig? Nu har vi börjat hamna i en gråzon.

Tillhör man ett svenskt partis ungdomsförbund är det klart nyttigt att åka till andra länder och bevaka valkampanjer. Kanske är det då också nödvändigt att hjälpa en kampanj för att lära sig på riktigt hur en valkampanj fungerar i ett annat land. Och inte enbart passivt observera. Men någonstans här börjar det bli svårt att försvara rent demokratiskt. Ett motargument är möjligtvis att många amerikanska kampanjarbetare inte heller får rösta, pga främst för låg ålder.

Det hela landar kanske i att det beror på. Vem du är, vad du ska göra och varför.

En ytterligare aspekt på detta är att det knappast skulle gynna Obamakampanjen om det framkom i amerikansk media att personer från ”socialistiska” Sverige åker till USA för att hjälpa Obama vinna. Eller Cayman Island-invånare som hjälper Romney…

Vad har du för åsikt om svenskar som åker till USA för att hjälpa en presidentvalskampanj?