Ateister förbjudna att inneha politiska ämbeten i USA

In God We Trust

I delstaten Arkansas är det inte tillåtet att vittna i domstol om du är ateist. Men det som ateister i USA har mest anledning att vara upprörda över är kanske ändå att de inte kan inneha politiska ämbeten i ett flertal delstater.

Sju delstater i USA tillåter inte ateister att väljas till politiska ämbeten. Det är Arkansas, Maryland, Mississippi, North Carolina, South Carolina, Tennessee och Texas. Det amerikanska bibelbältet är välrepresenterat på den listan.

Så här ser lagtexten ut i Arkansas tex:

Article 19, Section 1
”No person who denies the being of a God shall hold any office in the civil departments of this State, nor be competent to testify as a witness in any Court.
(Källa: Arkansas konstitution PDF)

Den presidentkandidat som ofta ”anklagas” för att vara ateist är Bernie Sanders. Han har beskrivit sig själv som ”cultural jew” och i media beskrivs han ibland som en ”secular jew”. Själv säger Bernie att han ”är stolt över att vara jude”, men att han ”inte är speciellt religiös”. Han deltar inte i ”organized religion”, dvs går inte regelbundet i kyrkan.

Många ateister som har växt upp som judar beskriver sig både som judar och ateister, vilket en del andra ateister kritiserar. Det är ju lite svårare att beskriva sig både som ateist och muslim eller ateist och katolik. Men Sanders beskriver som sagt inte sig själv som ateist.