Bernie fortsätter till konventet

Efter ett tal under gårdagen har bilden klarnat något kring vad Bernie tänkt göra. Han håller fast vid sina två teman att fortsätta till konventet och att göra allt för att Trump inte ska bli president. Enda tillägget är väl att han tänker besegra Trump tillsammans med Clinton. Kampanjen fortsätter med fokus på några sakfrågor.

En fråga som han vill driva på konventet är 15 dollar i minimilön per timme. Det har införts i vissa delstater och kommer införas i fler under närmaste åren. Men på många ställen är timlönen en bra bit under 10 dollar. Hillary har drivit på för 12 dollar som minimilön.

Bernie vill också att primärvalen nästa gång ska vara öppna och inte stängda för enbart registrerade demokrater. Nomineringsmötena (caucus) som Sanders vann de flesta av har också fått mycket kritik, men mer från Clintons anhängare. Dessa nomineringsmöten har lägre valdeltagande och anses allmänt som mer av ett demokratiskt problem än primärvalen eftersom caucus kräver närvaro av väljare i flera timmar. Bernie vill också få bort superdelegaterna från processen i framtida val.

Sanders kampanjstrateg svarade under fredagsmorgonen tydligt på frågan från MSNBC om Bernie fortfarande är en aktiv presidentkandidat med orden: ”Yes, he is. Yes, he is. Yes, he is.”

Demokraterna framstår ändå som mer enade än republikanerna för tillfället. Det indikerar också opinionsundersökningarna där Clinton leder stort över Donald Trump. Flera tunga republikaner har uppgett att de inte kommer rösta på Trump. Några enstaka med profil inom säkerhetspolitik har till och med gett sitt stöd till Clinton. Samtidigt överger flera tunga politiker nu Sanders, tex senatorn Jeff Merkley och kongressledamoten Raul Grijalva.