Bernie inte helt uträknad än

Efter första vågen av entusiasm för Bernie Sanders presidentvalskampanj under sommaren verkar han nu stå och stampa på samma ställe. Mycket förändrades runt tiden för första debatten och med beskedet från vicepresident Biden att han inte ställer upp. Trenden förstärktes sedan i samband med att allt mer fokus hamnade på Trump och även utrikespolitiken efter terrorattacken i Paris. Det känns som Bernie-kampanjen hakat upp sig på en fråga medan väljarna vill se en bredare kandidat. En kandidat som har svar på tuffa frågor som en republikansk motståndare kommer driva om tex IS.

Hillary Clinton leder stort nationellt (cirka 20 %), men Sanders är inte fullt lika långt efter i första delstaten att rösta (cirka 14 %). Efter Iowa följer New Hampshire där han leder med knapp marginal (cirka 4 %). Kan han överraska positivt i Iowa och komma närmare än väntat där ökar vinstchansen i New Hampshire. Missar han stort i Iowa kan Clinton få lite för mycket medvind och bli svårstoppad i NH. Utan vinst i någon av dessa två delstater kan Sanders avsluta kampanjen. Det blir en för tuff uppgift.

Kommer det att bli mer spännande än vi väntat oss även på demokraternas sida?

Nästa debatt ger möjligtvis några indikeringar. Den hålls nu på lördag den 19 december i Manchester, New Hampshire. Sänds på ABC.