Bill Richardson stödjer Obama

Richardson
Nu är det klart att New Mexicos guvernör och fd presidentkandidaten Bill Richardson stödjer Obama. Vi spekulerade kring det redan innan Ohio och Texas efter några uttalanden han gjorde då. Många antog dock att han bara ställde upp i presidentvalet för att bli Clintons vicepresident. Så var det alltså inte.

I believe he is the kind of once-in-a-lifetime leader that can bring our nation together and restore America’s moral leadership in the world.

Hillary Clinton vann Bill Richardsons hemstat New Mexico väldigt knappt. 1997 var Bill Richardson USAs ambassadör i FN och han har stor utrikespolitisk erfarenhet. Richardson gjorde en underhållande och uppmärksammad cowboyannons inför guvernörsvalet 2006. Han är spansktalande, vilket sågs som en fördel som presidentkandidat eftersom en växande del av USAs befolkning är hispanics precis som han själv. I januari 2007 var han med och mäklade fram en vapenvila i Darfur, Sudan. Den 10 januari hoppade Richardson av presidentkampanjen efter Iowa och New Hampshire hållt sina val.

Kan Richardson bli Obamas vice-presidentkandidat?
Som guvernör och med stor utrikespolitisk erfarenhet och latino-amerikan har han onekligen en del egenskaper som skulle passa bra ihop med Obama. Det som talar emot är att Obama kanske vill välja en kvinna eller en person från en viktigare delstat. Richardson gjorde dessutom ingen succé under valkampanjen i debatter och vann inget större stöd (5 % i Iowa, men inga vunna delegater).

[tags]usa, barack obama, bill richardson[/tags] dn

 • Det var ju snällt av Richardson att stödja Obama – men frågan är om det gör någon nytta… Om det finns några i USA som definitivt inte tål svarta människor är det ju latinos, indianerna och asiaterna.

  Dessa brukar ju i regel rösta på demokraterna, men åtminstone jag tror att de kommer att ligga på sofflocket om Obama blir demokraternas kandidat i november…

  Allt verkar upplagt för McCain i höst!

  /Erik

 • Peo

  McCains immigrationspolitik har dessutom lockat en del latinoväljare. Kanske ytterligare ett argument för Obama att välja Richardson som vicepresidentkandidat.

 • Jonatan

  Starka ord där Erik som tål inte. Det är nog mer så att det finns motsättningar mellan latinos och svarta i Californien där många mexican amerikaner tagit jobb från svarta, lite ungefär här som invandrare som tar jobb från svenskar. Men i övriga delar finns inte dessa motsättningar mellan svarta och latinos och det kunde man se på att fler latinos röstat på Obama men inte just i Californien. Så det är tråkigt att ett ställe representerar hela USA.
  Indianerna hatar inte svarta, snarare tvärtom då många under slavtiden flydde och levde bland indianer. Många idag är Svarta indianer och relationerna är bra, däremot kan du fråga var indianerna vad de tycker om vita..hmm.