Bush pressad efter svag debattinsats

Det var många kandidater som var på hugget denna tredje debattkväll i Colorado och försökte avbryta och tala i mun på varandra i allt högre tonläge. Moderatorerna och media generellt attackerades flitigt, vilket alltid applåderas av republikansk publik. Det blev minst sagt rörigt. Trump vet hur man attackerar, Kasich inte så mycket.

Men det var Bushs attack på Rubio för att ha missat för många omröstningar i Washington under valkampanjen som var debattens viktigaste ögonblick. Rubio gick vinnande ur den bataljen genom att peka på alla andra presidentkandidater som missat långt fler omröstningar som tex Kerry, Obama och McCain. Bush som haft en tuff kampanj med sjunkande opinionssiffror fick ännu ett svagt ögonblick.

Ted Cruz gjorde en stark debatt. Han har en förmåga att prata med eftertryck under debatter medan andra försöker hinna med att säga så mycket som möjligt på 30 sekunder. Han gick också till populär attack på moderatorerna och media generellt. Men om Cruz ska dansa runt sakfrågor som han gjorde om debt limit blir det ihåligt att kritisera media för att inte ställa sakfrågor.

Carly Fiorina hade som vanligt en bra debatt och nu dessutom i favoritämnet ekonomi, men det krävs ett mirakel för att hon ska vinna nomineringen. Hennes bakgrund på HP är helt enkelt inte tillräckligt stark för att väljas till president oavsett hur skicklig debattör hon är.

Super PACs fick en känga av Trump. Han vill avskaffa dessa organisationer, vilket ingen annan republikan vill. Rubio försvarade Super PACs med att säga att demokraterna har en egen version av Super PAC, mainstream media.

Christie ser klimatfrågan som ett problem vilket sticker ut i en republikansk debatt. Rand Paul vill höja pensionsåldern som inte är helt populärt. Kasich misslyckades med att attackera sina kollegor från mitten. Ben Carson försvarade sitt förslag att avskaffa Medicare. Cruz sa att han lett kampen i Washington för konservativa hjärtefrågor. Trump sa att USA förlorar mot alla, inklusive ISIS. Och Trump sa att han förhandlat fram så att debatten bara varade i två timmar, inte tre så ”tacka mig”.

Ben Carson hade också en hyfsat bra kväll. Mycket talar för att Rubio, Carson och Cruz som redan är i en positiv trend kommer att få ett lyft i nästa omgång opinionsmätningar. Bush däremot…