Bush tänker vinna valet genom dödsstraff?

Bush Rumsfeldt

Republikanerna ligger illa till i opinonsmätningarna inför kongressvalen den 7 november. Nu väntar alla på hur den framgångsrike republikanske valstrategen Karl Rove tänkt överraska och vända opinionen. Kanske har man hittat en sådan lösning i sista sekund. Saddam Hussein ska nämligen få sin dom den 5 november, två dygn innan det viktiga valet i USA. Allt annat än en dödsdom är otänkbart.

Under sin tid som guvernör i Texas godkände George Bush en mängd dödsstraff. Nu är han inte ansvarig för beslutet om Saddam Husseins vara eller inte vara. Däremot kanske han har kunnat påverka tidpunkten? Det ser iaf märkligt ut, att det ska ske så tätt inpå valet. Givetvis kommer domen att få ett enormt genomslag i media i USA. Det blir en sista chans för George Bush att nå ut med sitt budskap om att kriget mot terrorn är på rätt väg.

Ofta talas det om att det styrande partiet i USA brukar ha en october-surprise i bakfickan. Tanken är att ett politiskt avslöjande ska leda fram till en valseger. Nu kanske det dröjer till november.

Problemet för Bush är att Saddams dom återigen kommer att sätta fokus på det nu alltmer impopulära Irakkriget. En fråga som demokraterna vinner röster på. Så om Bush påverkat datumet är det inte utan risker.

[tags]usa, politik, bush[/tags]