Cain stiger åt sidan

Efter lite för många skandaler ger nu fd pizzabossen Herman Cain upp. Han kandiderar inte längre för att utses till republikanernas presidentkandidat. Eller jo, han kandiderar officiellt fortfarande för att få rätt till ”matching funds” (pengar som nog lockar många av kandidaterna mer än själva presidentposten). Men i praktiken har han alltså avslutat sin kampanj i dag.

Det gör att vi nu är nere i princip 7 kandidater (finns några till, men dessa syns sällan till i amerikansk media). Debatterna kanske blir något mer fokuserade nu. För den som missat det kommer för övrigt ingen mindre än Donald Trump hålla i en av debatterna som återstår innan Iowa. Det tillsammans med Newsmax den 27 december i Iowa. Ron Paul har redan sagt att han inte ställer upp ”Ron Paul camp: Donald Trump debate beneath the office of the Presidency”. Huntsman har också meddelat att han inte ställer upp.

En av konsekvenserna för Cains avhopp väntas bli att Romney förlorar ytterligare mark till Gingrich. Cains väljare föredrar nämligen Gingrich enligt flera undersökningar. Romney behöver ett splittrat fält av konservativa kandidater. Övriga konservativa kandidater har dock inte mycket stöd i opinionen just nu. Det kan ändras snabbt nu när en kandidat hoppar av. Perry tex har en hel del pengar kvar att spendera på tv-annonser och organisation. Och Bachmann har ju rötter i Iowa. Kan Ron Paul gynnas av avhoppet genom uppmärksamheten kring annonsattacken på Gingrich?

Spänningen är olidlig…