Clinton har vunnit

Hillary Clinton. Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.)
Hillary Clinton. Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.)

I dag tisdag är det valdag i en rad delstater; Kalifornien och New Jersey bland annat. Enligt AP mfl har Hillary Clinton precis skaffat sig en majoritet av delegaterna som får rösta på konventet. Det gäller om vi kombinerar delegater som hon vunnit under primärvalen med sk superdelegater som uppgett att de tänker rösta på henne på konventet. Superdelegaterna kan ändra kandidat men det är inte sannolikt att speciellt många kommer göra det. Som vi skrivit tidigare krävs en större skandal (tex stämning pga mejlservern hon hade i hemmet som utrikesminister).

Hillary Clinton blir därmed den första kvinnliga presidentkandidaten för ett av de två stora partierna.

I opinionsundersökningarna för Kalifornien har hon bara varit några enstaka procentenheter före Sanders. Vill demokraternas väljare där rikta sitt missnöje mot henne eller vill de ge henne en extra skjuts och kraft inför höstens presidentval? Vi får se ikväll.

I helgen som gick har Hillary vunnit både Puerto Rico och Virgin Islands. Dessutom har fler superdelegater gett henne sitt officiella stöd. Kombinerat har det alltså lett till att hon lyckades nå majoritet redan innan dagens val.

Räknar vi enbart antal bundna delegater som hon vunnit är det något över 200 kvar till majoritet inför dagens val. Det kommer hon nå även om hon skulle förlora Kalifornien stort.

Nu tilltar pressen på Bernie att hoppa av. Obama uppges ha haft ett längre samtal med senatorn från Vermont för att övertyga honom om att loppet är kört.

Denna stora valdag markerar också exakt 8 år sedan Hillary erkände sig besegrad av Obama. Nu väntas hon istället utropa sig själv till vinnare av 2016 års nominering på ett kampanjmöte i New York under valnatten.