Clinton kan vinna flest röster men ändå förlora valet

Hillary Clinton i South Carolina. Foto: Hillary For America CC BY-NC-SA 2.0
Hillary Clinton i South Carolina. Foto: Hillary For America CC BY-NC-SA 2.0

There’s roughly a 10 percent chance of Trump’s winning the White House while losing the popular vote. (FiveThirtyEight)

Det finns en risk att den kandidat som vinner flest röster i presidentvalet inte utses till president. Anledningen är att varje delstat röstar för sig och den som vinner en delstat får delstatens alla elektorsröster. Blir det jämnt i delstaterna som Trump vinner, men mer tydliga segrar för Clinton i delstaterna hon vinner, kan det sluta så att hon vinner flest röster totalt men ändå förlorar valet. Det är mer sannolikt att Clinton vinner flest röster, men förlorar valet än tvärtom att Trump vinner flest röster men förlorar valet.

Clinton går bättre i röda delstater, där republikanerna normalt vinner stort. T ex är det hyfsat jämnt i Arizona och Georgia. Tidigare opinionsmätningar indikerade också att det möjligtvis kunde bli jämnt i Texas. Där har det dock svängt tillbaka till en klar ledning för Trump.

Clinton vinner fler latinoväljares röster i dessa röda delstater än demokrater i tidigare presidentval. Trump vinner fler lågutbildade vitas röster än republikanerna normalt gör i blåa delstater som Michigan, Pennsylvania och Wisconsin. Vinner han någon av dessa och Clinton förlorar de röda delstater där hon går bättre än tidigare demokratiska kandidater, kan hon förlora valet trots att hon vunnit flest röster.