Clinton – Obama: 26 – 21

Clinton Obama
Resultaten för hur mycket pengar presidentkandidaterna lyckats samla in under det viktiga första kvartalet börjar sippra in. Inget är officiellt än men Obama verkar ha lyckats hålla nästan jämna steg med Clinton vilket är imponerande. Clinton har också imponerat genom att samla in mer pengar än någon annan kandidat någonsin under en jämförbar period.

Insamlat i år (dollar) enligt kampanjerna själva
Clinton 26 miljoner
Obama 21 miljoner (enligt obekräftade rykten)
Edwards 14 miljoner
Richardson 6 miljoner
Dodd 4 miljoner
Biden 3 miljoner

Flest antal personer som donerat pengar uppges Obama ha med över 80.000. Clinton uppger att 50.000 personer stött hennes kampanj med pengar.

Hillary Clinton har också cirka 10 miljoner sedan höstens kampanj till senaten, så totalsumman hamnar på 36 miljoner. Hur mycket som kan spenderas i primärvalet är inte klart än. En del av det Clinton har samlat in får först användas om hon utses till demokraternas kandidat.

Helt klart är att Clinton är den kandidat av demokraterna åtminstone som har mest pengar på handen (ja, på bankkontot…).

Mer info här och i SvD.

Några siffror för republikanerna har inte bekräftats än. Den 15 april blir alla uppgifter om insamlade pengar offentliga.

Tidigare förväntningar och spekulation om insamlade pengar i år

[tags]usa, hillary clinton, barack obama[/tags]