Clinton vinner mer än en miljon fler röster än Trump

Det är mycket kritik mot systemet med elektorsröster just nu eftersom Clinton vinner flest röster totalt med tydlig marginal, men ändå förlorar presidentvalet. Sedan flera år tillbaka är ett seriöst initiativ i gång för att ändra till val där en kandidat med flest antal röster totalt vinner presidentval. Det kallas för NPVIC (National Popular Vote Interstate Compact).

Så här går det till: Delstaterna går ihop och kommer överens om att deras elektorsröster ska gå till den som vunnit flest röster totalt nationellt. I dag har bara 10 delstater och DC skrivit på avtalet (bland annat folkrika Kalifornien och New York). Totalt motsvarar dessa delstater 165 elektorsröster. Som du säkert känner till krävs det 270 för att nå majoritet. Avtalet gäller först när delstaterna tillsammans representerar minst 270 elektorsröster. 95 saknas alltså.

I Michigan och Pennsylvania finns lagförslag som inte röstats igenom av politikerna än. Det skulle om dessa går igenom innebära 36 till och det saknas då ändå 59 elektorsröster.

Med andra ord dröjer det sannolikt lång tid innan USA kan få en förändring av detta system.