Clintons förstahandsval till vicepresident

Tim Kaine på kampanjmöte för Obama dagen innan valdag 2008. (Foto: JoshuaDavisPhotography)
Tim Kaine på kampanjmöte för Obama dagen innan presidentvalet 2008. (Foto: JoshuaDavisPhotography CC BY-SA 2.0)

Jag börjar bli mer och mer övertygad om att Hillary kommer välja Timothy Michael ”Tim” Kaine. Finns det någon annan som kan överraska? Absolut, men Kaine måste ses som storfavorit.

Virginiasenatorn är ett stabilt val. Det skulle ge Clinton en möjlighet att locka till sig väljare i mitten och då speciellt i superviktiga delstaten Virginia. Valet av vicepresident kan inte lyckas med att nå ut till alla väljargrupper som hoppas på en vicepresidenkandidat, som tex att vinna över Berniesupportrar genom att välja Elizabeth Warren eller Sherod Brown. Men det är antagligen viktigast för Clinton att försöka vinna över vita, manliga väljare. Speciellt viktigt är det i flera av de delstater som väntas bli jämna som tex Ohio, Pennsylvania, Florida, Virginia, Iowa och New Hampshire. I Nevada, Arizona, Texas och New Mexico hoppas kanske en del latinoväljare istället på Julian Castro eller arbetsmarknadsministern Thomas E. Perez. Men båda dessa känns som mer vågade och osäkra val.

Tim Kaine talar flytande spanska och kan kanske bli en tillgång för att locka latinoväljare. Redan 2008 var Kaine högt upp på Obamas lista för tänkbara vicepresidenter. Ingen kommer bli speciellt inspirerade av Kaine, men det är inte heller högsta prioritet. Han har styrt DNC (demokraternas partiorganisation) och är respekterad inom etablissemanget i Washington.

Kaine har irländsk bakgrund, men föddes i Minnesota för 53 år sedan. Precis som Clinton och många andra amerikanska politiker har han en utbildning (Harvard) inom juridik. Han är katolik och på ett privat plan är han abortmotståndare, men han vill inte ändra Roe v Wade som gjorde aborter lagliga i USA.