Cruz har utsett sin vicepresident

Ted Cruz på valmöte. (Foto: Gage Skidmore CC BY-SA 2.0)
Ted Cruz på valmöte. (Foto: Gage Skidmore CC BY-SA 2.0)

Cirkusen fortsätter i detta underhållande amerikanska presidentval. Under onsdagen meddelade Ted Cruz att han utsett sin kandidat till vicepresident. Det är Carly Fiorina som hängt med Cruz under kampanjen i några månader redan. Normalt brukar inte kandidater som ligger tvåa utse en kandidat till vicepresident. Och det brukar ske strax innan ett partikonvent. Nu är vi rätt långt ifrån konventet som hålls i juli. Dessutom är Cruz rätt långt ifrån att nomineras. Trump leder stort i antal bundna delegater.

Så varför gör Cruz detta just nu? Tiden börjar rinna ut. Indiana som röstar på tisdag är hans bästa chans att vinna en större mängd delegater (57) och få Trump i gungning. I kombination med den pakt han ingått med Kasich framstår det som en sista desperat åtgärd.

Kan Cruz lyckas? Opinionsmätningarna innan dessa två nyheter indikerade att han låg cirka 6 procentenheter efter Trump i Indiana. Det är ju inte så mycket. Ett möjligt problem är att många redan förhandsröstat. En sak som talar för Cruz i Indiana är att Kasich hade i genomsnitt 19 % i stöd i dessa opinionsundersökningar. Det kan alltså bli extra spännande på tisdag.

Carly Fiorina är mest känd för sin tid som vd för HP (Hewlett Packard). En tid som var stormig med personalnedskärningar, kollaps nedåt för aktiekursen och stora förändringar. Hon fick i samband med det hård kritik och beskrivs som en av USA:s sämsta chefer någonsin. 2005 sparkades hon av styrelsen. Tiden på HP är fortfarande hennes främsta ”merit”. Men hon är kvinna och skicklig debattör vilket är två viktiga egenskaper som kan behövas i en kamp mot Hillary i höst.