Cruz ikapp Trump

Trump får mer än sin beskärda del av mediauppmärksamhet om du inte noterat det. Muslimer ska enligt honom inte släppas in i landet. Paniken börjar sprida sig bland republikanska etablissemanget i Washington. Men kanske borde de ta det hela med större lugn. På vadslagningsfirmorna har Ted Cruz nämligen gått ikapp och delar andraplatsen. Det beror främst på att Cruz nu leder opinionsmätningarna i Iowa, den första delstaten som röstar i nomineringsprocessen.

Så här ser det ut på PredictWise som ger en sammanvägd bild av prediktionsmarknader och opinionsundersökningar.

predictwise-rep-dec

Värt att notera här också är att Christie gått ganska bra senaste månaden. Det beror på att Bush haft det tufft och Kasich inte heller lyckats få något större stöd. Kvar av mer moderata kandidater är då bara Christie som börjat få mer positiv uppmärksamhet i andra delstaten att rösta; New Hampshire. Bland annat har delstatens största tidning gett sitt stöd åt Christie. Där ligger han nu före Bush och Kasich i senaste opinionsundersökningarna. Kan han vinna moderata väljares röster och placera sig topp 2 i New Hampshire kan han bli farlig.

Den som tappat mest är annars Ben Carson som nu bara ges 1 % chans att nomineras.

Sedan en tid tillbaka är Rubio favorit att knipa nomineringen trots att han inte leder i någon delstat. Han anses ha ett stabilare och bredare stöd. Många republikanska väljare som har andra favoriter kan acceptera Rubio.