Cruz och Rubio i tuff debatt

fox-debatt

Donald Trump tog sig inte till debatten denna gång i Iowa. Han sa sig vara sur på Fox News och moderatorn Megyn Kelly. Sanningen är nog istället att han leder stort i Iowa och inte behövde riskera en debattflopp. Politiker som leder brukar vara mindre intresserade av att debattera än de som ligger efter.

Ted Cruz inledde debatten med att försöka imitera Donald Trump genom att förolämpa alla på låtsas, vilket fick några skratt från publiken.

Rubio och Cruz gick ut hårt i högt tempo och det syntes tydligt vilka som är huvudkandidaterna i Iowa när Trump håller sig borta. Carson var också något mer vaken än vanligt.

ISIS fick utrymme tidigt i debatten. Cruz svarade att han tänkte förstöra ISIS. Han förespråkar bombmattor vilket han fått mycket kritik för eftersom militären inte håller på med det längre. Anledningen är att det skulle döda för många civila och motverka syftet. Rubio sa att Cruz har bara röstat för budgetar där militären skars ner. Återuppbyggnad av militären står högt på Rubios agenda.

Det blev en hel del ”liberala” frågor som inte nämnts tidigare i republikanska debatter, utan mer i demokraternas. Några exempel: klimatfrågan, Irakkriget ett misstag, personer utan sjukvårdsförsäkring, kameror på poliser och islamofobi.

Christie tog sikte på Clinton för emailskandalen och specifikt för att hon sagt att hon hade privat mejl ”för att det var bekvämare” för henne. Det satte amerikanska soldater i osäkerhet enligt Christie.

Cruz surnade till på moderatorerna och antydde att han skulle lämna scenen om frågorna inte blev bättre. Rubio svarade att han inte tänkte lämna scenen vad moderatorerna än frågade och fick applåder. Ted Cruz hade ingen bra debatt även om han började starkt. Att klaga på moderatorerna är aldrig en vinnare, särskilt inte Fox News som alla vet står nära republikanerna.

Christie fick bra med utrymme och har möjlighet att överraska i New Hampshire. Kasich är tvåa där i flera undersökningar, men han försvann långa perioder under debatten. I Iowa ligger han hopplöst efter.

Den enda gången som det hettade till riktigt under debatten var i invandringsfrågan. Först mellan Rubio och Bush. Båda ändrade uppfattning i frågan men försöker mörka det. Rubio pressades hårt och hamnade i problem. Sedan fick Cruz chansen att försvara sig mot Paul och Rubio. Och så avslutade Christie med sin patenterade arga indignerade attack på dessa Washingtonpolitiker.

Jeb Bush var också på hugget denna kväll och hade en förhållandevis bra debatt. Han har sin kanske sista chans i New Hampshire att vända det sjunkande skeppet. I Iowa lär han inte placera sig topp 3.

Rand Paul kommer tvingas ta tag i sin senatkampanj snart. Han står inför ett tufft omval i höst. Men han hade en stabil debatt och stöttades av entusiastiska anhängare i publiken.

Rubio: ”Bernie Sanders är en bra presidentkandidat. För Sverige.”

Det är svårt att säga vem som gick vinnande ur denna debatt, men både Cruz och Rubio fick några skrapsår. Trump gjorde antagligen rätt i att skippa den här debatten. Oväntat lite tid spilldes på att prata om The Donald.