Debatten i Michigan gav Trump problem

Donald Trump under Fox News debatt i Detroit, Michigan.
Donald Trump under Fox News debatt i Detroit, Michigan.

Debatten i Detroit, Michigan handlade till en början om hur kampanjen spårat ur senaste veckorna. Givetvis kunde inte kandidaterna låta bli en fortsatt urspårning. Marco Rubio har attackerat Donald Trump för att ha små händer, solbränna, dålig stavning och kallat honom för en bedragare. Trump försvarade sig med att visa upp händerna.

Look at those hands, are they small hands? And he referred to my hands. If my hands are small something else must be small. I guarantee you there’s no problem. I guarantee.

En av moderatorerna från Fox News: ”Ok… Moving on.”

Rubio kritiserade Trump för att han inte är tillräckligt konservativ och att han inte skulle ha en chans mot Hillary. Trump påpekade att några opinionsmätningar visade honom i ledning, trots att han knappt börjat attackera Hillary än.

John Kasich definierade sig som den vuxna i rummet som inte tramsat och kan vinna när valen flyttar norrut. Kritiken mot honom har främst varit att han inte har en chans att vinna. Under Super Tuesday lyckades han ändå nå en andraplats i både Massachusetts och Vermont. I Vermont var han så nära seger att han fick lika många delegater som vinnaren Trump. Med bara fyra kandidater på scen fick Kasich mer tid under debatten. Han utnyttjade den tiden väl.

Rubio och Trump pratade över varandra i ordväxlingar med lågt värde om ”lilla Rubio” och ”stora Don”. Trump spelade därmed på sin egen planhalva och det gynnade honom inledningsvis.

Ted Cruz hade en bra kväll. Han attackerade Trump för att ha varit en del av korruptionen i Washington genom att köpa kongressledamöter.

For 40 years Trump has been a part of corruption in Washington that you’re angry about. But you are not going to stop the corruption in Washington by supporting someone who has supported liberal democrats for four decades. From Jimmy Carter, to John Kerry, to Hillary Clinton.

Trump gav också pengar till Hillary Clintons presidentkampanj 2008.

Trump bekräftade att han skänkt pengar både till demokrater och republikaner, men menade att det var ett bevis för att han kommer överens med alla. Precis vad som behövs i Washington där alla bara bråkar, enligt Trump. Har väljarna noterat att Trump är rätt bra på att bråka själv?

Både Cruz och Rubio attackerade Trump för att ha anställt illegala invandrare istället för amerikaner, samtidigt som han hävdat att han som president kommer hjälpa amerikanska arbetare.

Trump fick försvara varför han ändrat positioner så ofta i viktiga frågor, med exempel som Afghanistan och mottagande av syriska flyktingar. Genom att säga att han aldrig sett en framgångsrik ledare som inte varit flexibel lyckades han slingra sig bättre än en mer traditionell politiker.

Trump University blev också granskad. Det anklagas för att vara ett bedrägeri där studenterna lurats på stora pengar. Fallet går upp i rätten om några månader.

trump-university

Trump ger enligt Rubio, precis som i fallet med Trump University, väljarna falska löften som han inte kan hålla. Och kostnaden för det amerikanska folket kommer bli ännu högre än studenterna som lurades. Trump försökte försvara sig kraftfullt och allt högljuddare.

Bästa debattögonblicket? (se ovan) När Trump avbröt Cruz och den senare skaffade sig kontroll genom att be Trump att inte avbryta utan istället andas lugnt. Rubio flikade in: ”Får jag svara när ni är klara med er yoga?” Och fortsatte: Trump skulle vara bra på yoga, han är flexibel.

Kommer debatten förändra något? Antagligen inte. Cruz hade en stabil debatt. Rubio började svagt, men jobbade sig in i debatten. Trump var Trump och inget brukar rubba den mannen. I den här debatten dök det ändå upp några saker som fick Trump på defensiven. Trump University är främsta exemplet. Kasich imponerade när han fick lite mer utrymme, men inte tillräckligt mycket. Det skadar ju inte att han igen med eftertryck sa att USA ska försvara Sverige om vi blir attackerade, även om vi inte är med i Nato.