Delegatkoll, vem leder egentligen?

Efter lilla supertisdagens framgångar för Hillary Clinton är det väl bäst att vi gör en sammanställning av läget på delegatfronten. Först resultaten från valdagen (enligt CNN):

Vermont
Obama 9
Clinton 6

Rhode Island som inte är någon ö men har varit det… :)
Clinton 12
Obama 8

Texas primärval
Clinton 65
Obama 61

Texas nomineringsval
Obama ?
Clinton ?
Ännu inte klart, men troligtvis några delegaters vinst för Obama

Ohio
Clinton 76
Obama 65

TOTALT
Totalt sett har Clinton därmed troligtvis knappat in mindre än 15 delegater på Obamas ledning efter valen i Ohio, Texas, Rhode Island och Vermont.

Uppdatering: Obamas kampanj hävdar genom sitt resultatcenter att Clinton bara knappat in 4 delegater denna valdag. Min gissning är också att det ligger närmare 5 delegater än 15, men allt är inte färdigräknat än. Framförallt väntar vi på resultat från nomineringsvalet (caucus) i Texas.

Vunna delegater (RCP)
Obama 1344
Clinton 1208

Obama leder nu med cirka 140 vunna delegater. Det återstår bara 560 delegater att bråka om i kommande val (förutsatt att inte Michigan och Florida håller omval).

Stöd från superdelegater (MSNBC)
Clinton 254
Obama 211

Clintons ledning bland superdelegaterna har minskat kraftigt under den senaste månaden. Den utvecklingen ser ut att fortsätta.

Vill du leka med siffrorna själv inför kommande val rekommenderas Slates delegatkalkylator. Det är inget exakt verktyg, men ger iaf en bild av hur stora segrar Hillary Clinton är piskad att åstadkomma i resterande val för att nå ikapp. Vill du ha ett mer exakt verktyg där du istället anger delegater så använd CNN:s delegate calculator.

[tags]usa, usa-valet, barack obama, hillary clinton, superdelegater[/tags]

 • Anders

  Kan en jämn situation leda till att Edwards blir ”tungan på vågen”? Eller hur fungerar vunna delegater till en kandidat som har hoppat av? Har Edwards absolut makt över sina vunna delegater, eller går det att förhandla direkt med delegaterna? Som en trogen tittare på ”the West Wing” så kan jag inte hjälpa att tänka på det fiktiva primärval som utspelas där i slutet av sjätte säsongen, och hur låst situationen blev där. Givetvis skiljer sig TV-världen från verkligheten, men finns det någon möjlighet att demokraternas kandidat inte blir klar förrän efter en rejäl kohandel vid själva konventet?

 • Florida och Michigan inräknat, hur ser det ut då? Du som har koll på detta? Clinton lär väl inte ge sig förrän det blir så?

 • Peo

  Edwards 26 vunna delegater är av stor vikt. I strikt mening är ingen delegat bunden, inte ens de vunna delegaterna (pledged delegates). För några veckor sedan uppmärksammades det tex stort att Clintons kampanj uppgavs jaga delegater som Obama redan vunnit. Men om vunna delegater skulle välja fritt är ju demokratin helt satt ur spel så det kommer inte hända. Om Edwards uppmanar sina delegater att dessa ska rösta på en av kandidaterna kommer de göra det.

  Clinton och media skulle säkert inte ha något emot en öppen fight på konventet, men jag tror många politiker i partiet (särskilt de som redan är pressade inför egna omval) kommer förhindra en sådan utveckling.

  Floridas delegater har som sagt inte officiellt tilldelats någon kandidat. Men de har 210 delegater och Clinton vann med 50 % mot 33 % för Obama. Michigan vann Clinton (55 %) utan någon motståndare. Den staten har totalt 156 delegater. Inte heller Floridas och Michigans superdelegater (inkluderade i siffrorna ovan) får rösta på konventet och där har Clinton också ett övertag.

 • Chris

  Om det blir omval i Michigan och Florida kommer det förmodligen bli causes och då har obama ett övertag dessutom kommer detta isåfall inte ske föränns i Juni och då kan de redan va avgjort då Obama har ett övertag i dem ganska så stora Indiana och North carolina. Om de blir omval i prämiar valen i Florida och Michigan så kommer förmodligen de va mycke gämnare kanske till och med vinner Obama en ellr två lol. Ärligt talat tror ja Obama tar hem nomineringen om inte Hillary lyckas utföra mirakel ellr valfusk.