Demokrat funderar på oberoende presidentvalskampanj – problem för Hillary?

   Jim Webb
Jim Webb, fd senator Virginia

Efter att ha misslyckats med att vinna något som helst stöd i opinionsundersökningarna verkar nu Virginiademokraten Jim Webb allt tydligare försöka driva en oberoende presidentvalskampanj. Nu fattas bara (!) pengar till ett sådant äventyr.

Vem som vill ställa upp med slantar är kanske i första hand republikanska donatorer som kan tänkas vilja göra det svårare för Hillary (eller Bernie) i främst Virginia. För något folkligt stöd från demokraternas väljare har ju inte denna Jim Webb. Han kan däremot säkert få några enstaka procent i Virginia om väljarna är tillräckligt missnöjda med alternativen (tex Trump mot Clinton). Och det skulle kunna avgöra vem som får Virginias elektorsröster och kanske tom nycklarna till Vita Huset.

Jim Webb har hyllats av Ronald Reagan och framstår som en sk blue dog demokrat längre till höger än Hillary i många frågor. Han är dock inte rädd för att gå sin egen väg i vissa frågor och gillar inte partipiskan. Som krigsveteran från Vietnam anses han vara en hök trots att han var motståndare till Irakkriget. Han fyller 70 år den 9 februari 2016, samma dag som New Hampshires primärval.

Virginia är extra viktigt i årets presidentval. Vinner demokraterna Virginia som Obama gjorde 2008 och 2012 blir matematiken svår för republikanerna. Det hjälper då inte ens om republikanerna vinner samma delstater som 2012 + Ohio, Colorado, Iowa och Florida. En mycket tuff uppgift bara det. Det krävs ännu fler delstater.