Demokraterna är på offensiven i Texas

I höst ska väljarna utse en ny guvernör i Texas. Rick Perry har styrt den stora delstaten ända sedan en viss George W Bush lämnade posten år 2000. Den 4:e november står Texasbornas val mellan repbulikanen Greg Abbott och demokraten Wendy Davis.

Kampanjen är i full gång och attackannonserna ser ut att bli tuffa som vanligt. Se tex den här annonsen för Wendy Davis:

I senaste opinionsmätningen leder Greg Abbott (48 % mot 40 %). Det är dock inte tillräckligt mycket för att han ska kunna känna sig helt säker. Bara det är en sensation i en så republikansk delstat som Texas.

Under senare år har demokraterna gjort vissa framsteg här och nu är man på offensiven, uppbackade av en växande andel latinos. Bästa exemplet på det är Julian Castro som styr en av nationens största städer San Antonio, Texas. Senast en demokrat vann ett val som gällde hela delstaten (president eller guvernör) var Ann Richards 1990.

Redan till 2020 års presidentval spås demomkraterna kunna vara nära att vinna Texas med rätt kandidat. Varför inte med tex Castro som kandidat? Det skulle i praktiken bli näst intill omöjligt för republikanerna att vinna presidentval i framtiden om demokraterna lyckas ta greppet om Texas. Delstaten fördelar nämligen hela 38 elektorsröster. Demokraterna skulle då ha råd att förlora Florida, Ohio, New Hampshire, New Mexico, Colorado, Nevada, Virginia, Iowa och Wisconsin. Tufft läge alltså.

Jeremy Bird var president Obamas field director inför presidentvalet och har nu startat organisationen Battleground Texas med det uttalade målet att vinna ett presidentval i Texas åt demokraterna. Siktet är inställt på 2020.