Demokraterna och Tea Party vann

Tea Party och demokraterna fick betydelsefulla segrar under tisdagens primärval. Republikanerna däremot hade inte så mycket att hurra för denna gång.

Republikanen och Tea Party anhängaren Rand Paul vann sitt primärval i Kentucky. Vann gjorde även Sestak mot fd republikanen Specter i demokraternas primärval i Pennsylvania. I Arkansas tvingades sittande senatorn och demokraten Lincoln till ett speciellt omval. Detta eftersom hon inte lyckades nå 50 % av rösterna i primärvalet. Utmanaren Halter har därmed stor chans att vinna.

Etablerade politiker gick överlag mot förluster och utmanarna fick framgångar. Demokraterna går något stärkta ur detta val tack vare seger för Critz i Pennsylvania 12. Det var ett fyllnadsval (John Murthas distrikt) som många i Washington såg som en indikering om vart vindarna blåser just nu. Området var nämligen det enda i nationen som gick från att rösta för Kerry till McCain i senaste presidentvalen. Nu kan demokraterna känna viss medvind, men höstens kongressval ser ändå mycket tufft ut för demokraterna. Republikanernas chans att ta över senaten har minskat något.

 • Du har helt rätt att anti-”etablerade politiker” och ”Anti-Washington” vann igår – vilket intressant nog märks både hos demokraterna och republikanerna.

  Men jag har lite svårt att se hur du får det till att: ”Republikanernas chans att ta över senaten har minskat något.”

  Har de någonsin haft en chans att ta över Senaten? Det är 36 senatorsval 2010 där det idag är 18/18 (dem/rep). Det skulle innebära att republikanerna måste vinna 28 av dessa, ganska otroligt även bland den mest entusiastiska republikanen.

  Samtidigt har jag svårt att tänka mig att ett fyllnadsval för en demokrat vanns av just en demokrat påverkar senatorsvalen i någon större riktning.

 • Peo

  Republikanernas chans att ta över senaten har som du skriver varit närmast obefintlig. Den minskade ytterligare igår. Jag tror att republikanerna tidigare i år hade vissa förhoppningar innan sjukvårdsreformen, efter Browns vinst och med entusiasmen bland Tea Party anhängare.

  Critz vinst igår är främsta tecknet på att vindarna inte blåser lika tydligt längre.