Demokraterna sannolika vinnare av senaten

If Senate Democrats win North Carolina, they will almost certainly get back their majority after two years in the wilderness. (Washington Post)

North Carolina är viktigt och jämnt mellan Clinton och Trump, men också mellan kandidaterna till senaten. Det kan vara här valet till senaten avgörs.

Richard Burr är republikansk senator för North Carolina som försöker försvara sin plats. Han har valt att omfamna Trump, till skillnad från en del andra republikanska kandidater som vägrat svara på om de tänker rösta på Trump. Burrs öde ligger alltså i hur bra det går för Trump. Demokraternas utmanare är Deborah Ross. I senaste opinionsmätningarna är det helt jämnt mellan dessa två kandidater 47-47.

Om valresultatet resulterar i att senaten delas på 50 republikaner och 50 demokrater (som det är stor risk för), får vicepresidenten den avgörande rösten vid omröstningar som slutar oavgjort. Så valen till senaten är kopplade till presidentvalet på fler än ett sätt.

Senaten består av 54 republikaner och 45 demokrater. 34 av dessa platser ska det röstas om i dag, varav hela 24 innehas av republikaner. För att nå kontroll över senaten behöver demokraterna alltså vinna 4 till senatorer om Clinton vinner och annars 5. Ny ledare i senaten väntas då bli New Yorks ena senator Chuck Schumer.