Demokraterna styr rakt mot diket

obamaclinton.jpg
Den lyckade strategin från de senaste dagarna, den stora vinsten i Ohio och den knappa vinsten i Texas talar för Clinton. Matematiken talar för Obama. Men mest av allt talar valresultatet igår för någon helt annan. Han heter John McCain.

Att demokraterna har en potentiell katastrof som lurar runt hörnet blir nu allt mer uppenbart.

Matematiken och momentum
Clinton har vunnit flest röster i Texas, medan Obama antagligen kommer vinna flest delegater därifrån. Genom vinsten i Ohio har hon helt plötsligt stoppat Obamas momentum och fått en hel del momentum själv. Vinsten i totala delegater från denna valnatt ser dock ut att bli mycket mager, mindre än 20 delegater. Det gör att Obama leder med runt 140 vunna delegater och minst 90 delegater totalt, inklusive superdelegater. Flera källor uppger att Clinton har en näst intill omöjlig uppgift att hämta in detta försprång med stater som tex Mississippi (11 mars) kvar. Där väntas Obama gå mot en betryggande seger tack vare en stor andel afro-amerikansk befolkning.

Vi får snällt invänta den 22 april då Pennsylvania håller val. Det är nästa stora stat och väntas vara Clinton-vänlig mark med snarlika förutsättningar som Ohio. En seger där räcker dock inte för att hämta in försprånget i vunna delegater. Clinton kan dock hävda att hon vunnit ännu fler stora viktiga stater och därmed övertyga osäkra superdelegater.

Mot diket
Knappar Clinton in och det börjar bli jämnt i antal delegater blir situationen riktigt olustig för demokraterna. Dels lär attackerna tillta ännu mer mellan kandidaterna. Båda riskerar bli ordentligt tilltufsade och utanför ringen kan McCain slå några extra högerkrokar.

Howard Dean i partiledningen måste lösa frågan om och hur Michigan och Florida ska räknas innan ett totalt kaos utbryter. Utan dessa delstater har Clinton ännu mindre chans att vinna. Hon kommer kämpa hårt för att få med dessa stater och hon har några starka argument för sin sak. Tex är båda staterna viktiga i november och väljarna kan inte gärna ignoreras.

Självklart vill partiet inte ha ett splittrat konvent, en bitter kamp ända till augusti och en segdragen diskussion om valen i Michigan och Florida. Det skulle vara förödande för partiet. Men det är dit demokraterna är på väg, det blir allt tydligare. Det är också tydligt att det är Clinton som sitter vid ratten och styr. Har hon hittat en vinnande strategi för sent? Hur hårt kommer Obama slå tillbaka? Och hur splittrat kommer demokraterna bli som en följd av allt detta?

John McCain kan sova gott inatt.

[tags]usa, usa-valet, barack obama, hillary clinton, pennsylvania, [/tags] dn, svd