Demokraternas delegatbekymmer redan löst?

Medierna i USA verkar nu vara överens om att DNC-kommittémötet (the rules and by-laws committee) i dag inte kan leda till annat än att Michigan och Floridas röster räknas in som ”halva” delegater. (Reportage från CBS här och här.)

I dag har även Drudgereport läckt uppgiften att Bill Clinton redan för en månad sedan klargjorde, i ett slutet sällskap vid en fundraiser-middag, deklarerade att det enda rimliga är att låta de två delstaterna få hälften av delegaterna vid konventet i Denver (hela uttalandet finns bandat här).

Den som har följt sammanställningen av pledged delegates och superdelegates i demokraternas primärval blir det därför den enda uppenbara tolkningen att Obama nu i princip är utsedd till presidentkandidat. Återstår att se vad Hillary Clinton vill försöka att utverka genom den styrka hon onekligen kommer att besitta med så pass starkt delegatstöd vid konventet. Många kommentatorer har redan dragit paralleller till republikanernas primärval 1976 när den sittande president Gerald Ford fick finna sig i att höra huvudrivalen Ronald Reagan mötas av jubel från en mycket stor andel av konventdeltagarna, vilket naturligtvis gjorde honom till en självklar kandidat år 1980.
Men… oavsett hur DNC-mötet slutar i dag är det förmodligen oerhört viktigt för Hillary att hon inte uppfattas som en dålig förlorare. Flera inflytelserika kommentatorer bland liberala kolumnister (bla i Newsweek) tror inte att det skulle gagna henne, oavsett om hon tror på en återkomst till presidentvalet 2012 eller om hon är intresserad av en framskjuten roll i en eventuell Obama-ministär.

Uppdatering 1/6: Inte helt oväntat blev det en kompromiss (för mer info se: CBS, Washington Post, NY Times) efter gårdagens möte, men det är en lösning som knappast kommer att tillfredsställa Clinton – hon har nu 1873 delegatröster totalt mot Obamas 2048.

Publicerat av

Joakim

Joakim Nilsson är frilansjournalist och forskar om USA:s politiska valkampanjer. Han driver den oberoende skrivarverkstaden Policy of Truth Productions.