Demokraternas fiende nummer ett – en av USA:s mäktigaste demokrater

800px-Andrew_Cuomo_by_Pat_Arnow_cropped
Andrew Cuomo by Pat Arnow cropped CC BY-SA 2.0

Bland gräsrötter på demokraternas sida finns en fiende som seglat upp som ett större hatobjekt än någon annan under senare år. Han är guvernör i folktäta delstaten New York sedan 2011 och heter Andrew Cuomo. Initiellt har kritiken gällt att han bara varit demokrat till namnet och genomfört republikanska förslag istället trots att delstaten domineras av demokratiska väljare. Cyniskt lagda medborgare misstänker att han valt den vägen för att behålla makten och minska risken för seriösa utmanare från republikanska led.

Nu finns det fler anledningar för progressiva att ogilla honom.

I New York har det under lång tid varit problem med korruption och när Cuomo tillträdde tog han på sig uppgiften att städa upp. När en oberoende kommission som han initierade började snoka bland Cuomos egna förehavanden upplöste han helt enkelt utredningen.

New York Times har i en lång artikel avslöjat spelet bakom kulisserna. Och det är inte vackert. Demokraternas främsta bloggare, Markos på dailykos har länge varit irriterad på New York-guvernören. Nu är Markos förbannad och kallar Cuomo för ”corrupt bastard”.

New York är granne med New Jersey och delar på ansvaret för viktiga Port Authority som är i epicentrum av Christies stora broskandal. Cuomo och Christie styr alltså denna viktiga myndighet tillsammans.

I höst går Cuomo till omval och skriverierna just nu kan inte komma mer olämpligt för honom. Än så länge är han dock storfavorit att vinna i höst, pga relativt svaga utmanare. Republikanernas kandidat heter Rob Astorino, en populär radiovärd som också är skicklig på att kampanja vilket lett till valvinst som styrande i Westchester County med cirka en miljon invånare. Inför guvernörsvalet mot Cuomo är han dock långt efter i opinionsmätningarna.

Tidigare har det funnits spekulationer kring om Cuomo eventuellt kommer ställa upp i presidentvalet 2016. Frågan är om det fortfarande är aktuellt. Först måste han överleva den här stormen och höstens val.