Dödsstraffet kan röstas bort på tisdag

I Kalifornien sitter 749 fångar dömda till döden. Den äldsta är 86 år. På tisdag har väljarna i delstaten möjlighet att rösta bort dödsstraffet och förvandla deras straff till livstid utan chans till frigivning. Men det ser inte ut att ske. Senaste opinionsundersökningarna visar att motståndarna till avskaffandet är i en tydlig ledning.

Initiativtagaren till Proposition 62 som föreslår avskaffande av dödsstraffet heter Dionne Wilson, vars make mördades i tjänsten som polis 2005. Den 25-årige mannen som sköt maken dömdes till döden. Till en början firade hon domen, men några år senare efter mycket funderande vill hon nu alltså avskaffa dödsstraffet.

2014 deklarerade en domare att dödsstraffet i Kalifornien inte var förenligt med konstitutionen, men det har inte förändrat mycket.

På valsedeln finns också ett förslag (Proposition 66) om att behålla dödsstraffet, men snabba på processen. Det är nämligen väldigt kostsamt för staten att ha dödsstraff. Överklaganden och långa väntetider gör att systemet fått kritik även av personer som vill behålla dödsstraffet. Polisen, åklagare och fängelsevakternas fack står bakom detta förslag. Kritikerna hävdar att Proposition 66 är för komplicerat, inte kommer bli rättssäkert och att oskyldiga riskerar att avrättas.

Om väljarna röstar ja på båda förslagen, går bara det förslag med flest röster igenom.

Senast en dödsdömd avrättades i Kalifornien var 11 år sedan.