Drama under demokraternas debatt

Dataintrånget av Sanders kampanjarbetare gav extra krydda och intresse till debatten i New Hampshire. Sanders bad om ursäkt men valde sen att gå vidare till andra ämnen, vilket även Clinton valde att göra. Det fanns indikeringar tidigare under dagen att Sanders skulle gå hårdare åt DNC som han anser stå Hillarys kampanj alldeles för nära. Och han fick stöd för den åsikten på twitter av bland annat Jim Webb som ju kandiderade till president tidigare i år. Den stämning kampanjen lämnade in för att DNC stoppat Sanders från tillgång till databasen drogs tillbaka och dramat verkar ha lugnat ner sig.

Debatten kom istället att handla om ISIS, vapenlagar, ekonomin, minimilön, sjukvård, Wall Street, utbildning, polisbrutalitet, rollen som First Lady och en del annat.

Förutom Clinton och Sanders medverkade också O’Malley, vilket han gärna påminde moderatorerna om genom att hoppa in och avbryta på ett lite för irriterande sätt. Så irriterande att Sanders uppmanade moderatorerna att följa reglerna för att sätta stopp för taktiken. En av frågorna som O’Malley lyfte för att skapa kontrast var vapenfrågan. Han hade en rätt ok debatt och kritiserade motståndarna hårdare än tidigare. En miss som fick en hel del burop var dock att inleda ett av svaren med ”Can I offer a different generation’s perspective on this?”. Inte populärt att så tydligt kritisera konkurrenternas ålder.

Clinton hade ytterligare en bra debatt, men hennes svar på frågor kring försvarspolitiken var något republikanerna kritiserade hårt på twitter. Bland annat en kommentar kring Trump där hon hävdade att ISIS visade videor på Trump för att rekrytera nya terrorister. Finns det några bevis för det? Och hon sa att USA nu är på rätt spår när det gäller kampen mot ISIS. Det mötte direkt stark kritik från bland annat Jeb Bush.

Miljardärklassen fick kritik av Sanders som vanligt. Ekonomin ska fungera för medelklassen, inte miljardärklassen. Han har ingen Super Pac vilket han påpekade att Clinton har och att hon får stöd av Wall Street. Clinton försvarade sig genom att påpeka att två miljardärer just nu kör tv-annonser mot henne i New Hampshire och att de knappast är vänner.

Bernie Sanders undrade som han brukar varför USA spenderar så mycket mer än andra industrialiserade länder på sjukvård utan att täcka alla invånare. Han vill gå till ett system baserat på en idé om Medicare for all (gratis sjukvård för pensionärer som finns idag), inte helt olikt vad vi har i Sverige.

Sanders vill erbjuda gratis universitetsutbildning, Clinton vill istället göra utbildningen lånefri.

Ett löfte från Clinton fick väljarna: ingen familj som tjänar 250000 dollar per år ska få högre skatt. Det är cirka 2 miljoner kr.

Hillary Clinton avslutade debatten med ”May the force be with you”.

Clinton gick segrande ur denna debatt med knapp marginal före Sanders som också hade en stark debatt. Hon är fortsatt storfavorit men leder inte med tillräcklig marginal i Iowa för att kunna känna sig helt trygg (cirka 10 procentenheter). Dessutom ligger hon efter Sanders i New Hampshire med några få procentenheter. Båda delstaterna har en befolkning som anses gynna Sanders. Närmaste veckorna blir därför väldigt viktiga.