En till debatt för presidentkandidaterna med Larry King i natt

Ja, det hålls faktiskt en till debatt i natt (03.00 natten till onsdag svensk tid) för presidentkandidaterna. Denna gång är det dock bara för kandidaterna som du knappt hört talas om. Debatten modereras av Larry King (fd CNN, numera ora).

Medverkar i Chicago gör följande kandidater:

Gary Johnson (Libertarian Party)
Jill Stein (Green Party)
Virgil Goode (Constitution Party)
Rocky Anderson (Justice Party)

Debatten sänds på Al Jazeera English och C-SPAN.

Har dessa partier någon betydelse? Ja, speciellt Gary Johnson och Virgil Goode kan potentiellt ha viss påverkan.

Libertarianen Gary Johnson kan påverka presidentvalet i Colorado. Han har nått några enstaka procent i opinionsmätningar där, mer än vad som skiljer huvudkandidaterna åt. Om det gynnar Obama eller Romney är svårt att säga, men eftersom han varit guvernör i grannstaten New Mexico väntas han få en del röster. Det pågår också en folkomröstning där om marijuana ska vara lagligt, vilket Johnson tycker och kanske även en del unga Obama-anhängare? Han kommer säkert också vinna en del röster av Ron Pauls fans som man får anta annars hade röstat på Romney.

Gary Johnson hoppas också kunna påverka presidentvalet i delstaterna Nevada och New Hampshire.

Här en Johnson-annons inför presidentvalet:

http://youtu.be/4x9bkXVccAs

Constitution Partys Virgil Goode lär mer tydligt ”sno” röster från Romney, men kommer antagligen inte påverka presidentvalet i någon delstat. Möjligtvis i hemstaten Virginia om det blir superjämnt, men troligtvis inte ens där. Har du inte hört Goodes speciella sydstatsdialekt så rekommenderas en lyssning här:

Green Party är inte så populärt som under Naders ledning och inte alls lika starkt som i flera europeiska länder. Någon inverkan på presidentvalet väntas partiet inte få i år.

Tydligen ska det hållas en andra debatt i Washington, D.C för dessa kandidater den 30 oktober.