Florida och Michigan – hur staterna kommer att räknas

florida.jpg
Bakgrunden till kaoset är att Florida och Michigan förlorat rätten att skicka delegater till demokraternas konvent i Denver i augusti. Båda staterna ignorerade den nationella partiorganisationen och lade sina val tidigare än tillåtet för att de skulle få större betydelse. Nu diskuteras det om staterna ändå ska räknas, om det ska vara omval eller om det finns andra alternativ.

Låt oss gå igenom hur dessa delegater kommer att räknas och vem som vinner under olika tänkbara scenarion.

1. Vem vann Michigan och Florida?
Hillary Clinton vann Florida (50 % mot 33 % för Obama och 14 % för Edwards). Alla kampanjer hade kommit överens om att inte kampanja i delstaten. I Michigan vann hon också, men där var Obama och Edwards inte med på valsedeln (55 % mot 40 % ‘uncommited’).

2. Om man räknar in Florida och Michigan, vem leder då?

Florida (valresultat + statens superdelegater)
Clinton 113
Obama 71
(skillnad 42)

Michigan (valresultat + statens superdelegater)
Clinton 80
Obama 1
(skillnad 79)

Skulle båda staterna räknas utifrån dessa valresultat pluss statens superdelegater skulle det ge Clinton 121 delegater mer från dessa stater än Obama. Då skulle det vara väldigt jämnt mellan Obama och Clinton. Med superdelegater skulle hon leda, utan superdelegater och enbart valresultat skulle Obama fortfarande leda.

3. Vem bestämmer vad som händer med Michigan och Florida?
Delstaterna har möjlighet att hålla nya val om de vill. Problemet är givetvis att det kostar en hel del pengar och ingen verkar vara beredd att stå för notan. Om dessa stater inte håller nya val avgörs frågan av något som kallas Credentials Committee. Denna grupp håller ett möte i juli där man behandlar eventuella dispyter gällande delegater.

Enligt Washington Times leds denna kommitté av flera personer som står nära Clinton.

4. Vilka alternativ finns?
Det finns en rad olika alternativ för att bestämma ödet för Michigan och Floridas delegater. Låt oss gå igenom dessa.

a) Inga delegatar räknas från Florida och Michigan.
b) Nya val hålls i en eller båda delstater.
c) Kommittén bestämmer att en eller båda staternas delegater räknas.
d) Kommittén bestämmer att delegaternas röster räknas till 50 %. Så är det för republikanernas delegater från Florida och Michigan.
e) Kommitén bestämmer att delegaternas röster splittras jämnt mellan Obama och Clinton.

5. Vad kommer hända?
Svår fråga givetvis. Förutsatt att Obama inte vinner Pennsylvania och Clinton inte erkänner sig besegrad så skulle jag gissa att det är troligt att åtminstone Michigan håller nya val. Vinner Obama Pennsylvania har Clinton en så tuff uppförsbacke att hon rimligtvis inte kommer få tillräckligt mycket stöd av superdelegaterna.

Om inget omval hålls i Michigan och Florida så gissar jag att delegaterna får en halv röst var enligt alternativ d ovan för Florida. Det gör att man räknar rösterna på samma sätt som republikanerna, vilket verkar rimligt. Michigans delegater skulle jag gissa splittras fifty-fifty mellan Obama och Clinton alternativt att uncommited räknas som Obamaröster vilket blir nästan samma sak.

Mitt tips är alltså att Michigan håller ett nytt nomineringsval och att Floridas delegater får nöja sig med en halv röst var.

Resultat
Om min tes stämmer att Michigan får ett nytt nomineringsval och att Florida räknas, men bara som halva röster, vem vinner då? Clinton kan då räkna in cirka 20-35 fler delegater från dessa två stater totalt jämfört med Obama. Det räcker sannolikt inte för att gå förbi eller ens ikapp Obama. Han leder idag med runt 100 delegater (inklusive superdelegater). Men Clinton har då iaf en chans att nå ikapp om hon vinner återstående stater stort och lyckas övertyga en övervägande majoritet av resterande superdelegater att rösta på henne. Hon har dock ingen marginal för misstag. Stora segrar för Obama i North Carolina och Mississippi tex skulle sätta käppar i hjulet för hennes plan.

[tags]usa, usa-valet, barack obama, hillary clinton, michigan, florida[/tags] intressant