Försvarspolitik med kaospresident?

Under republikanernas femte debatt tog Bush chansen att kritisera Trump för att vara en kaoskandidat som skulle bli en kaospresident. Trump hade dock inga större besvär att försvara sig mot en leende Jeb Bush som Trump påminde tittarna om inte går så bra i opinionsundersökningarna, har låg energi och inte är tillräckligt tuff.

Det hettade istället till direkt mellan Rubio och Cruz. Den senare röstade för mindre makt för staten att övervaka under NSA enligt Rubio. Cruz förnekade det och attackerade Rubio för att ha drivit på i invandringsreformer i gruppen av senatorer som kallades ”Gang of 8”. Rubio hoppade av efter att trycket blev för hårt från republikanska aktivister som kallade reformförslagen för amnesti.

Främste kritikern av övervakningssamhället, libertarianen Rand Paul, hade också hårda ord för Rubio för invandringsreformer och för att därmed vara svag i säkerhetspolitiken. Rubio försvarade sig dock med att den manlige San Bernardino-terroristen var amerikansk medborgare och född i USA. Fem senaste årens telefonsamtal skulle vara intressant att lyssna på för att få insyn i hans kontakter enligt Rubio.

Cruz framstår som en tydlig vinnare av denna debatt, men även Rubio och Christie hade en bra kväll. Mycket handlade om Trump och hans positioner vilket säkert inte var till hans nackdel. Bushs enda starka ögonblick under debatten var attacken på Trump som ”kaospresident”. Frågan är om det räcker för att stoppa tappet i opinionen? Övriga fyra kandidater på scen (Paul, Fiorina, Carson och Kasich) är redan bortglömda och har så klart ingen chans att bli president.

Vem tycker du vann denna debatt?