Fox News svenska producent

Fox News
Svenskan Maria Karlsson är tv-producent på amerikanska Fox News, intervjuas i Dagens Industri. Hon är mycket kritisk till den beskrivning som ofta ges av tv-kanalen, exempelvis i Robert Greenwalds dokumentärfilm:

Jag blev så arg att jag inte ens kunde se klart den där filmen. Men den verkar ha påverkat många hemma i Sverige som nu kritiserar Fox News utan att ha sett nästan någonting av det vi gör. Jag tycker att våra nyheter alltid låter båda sidor komma till tals. Åsiktsprogrammen, som The O’Reilly Factor, är en helt annan sak. De finns för att skapa debatt. Det intressanta är att när vi började med dem tog de andra kanalerna snabbt efter.

(Fox News kan du se här på USAval.se)

[tags]usa, presidentvalet, fox news[/tags]

Publicerat av

Joakim

Joakim Nilsson är frilansjournalist och forskar om USA:s politiska valkampanjer. Han driver den oberoende skrivarverkstaden Policy of Truth Productions.

 • Att bara avfärda Fox News som enbart en radikal högermaskin, som vissa gör är att trivialisera den nyhetskanal som förändrat hela den amerikanska mediekartan. Det krävs mer nyans än så. Man skulle kunna diskutera detta i timmar, och ändå inte komma fram till något. Däremot, om man avgränsar kritiken till en jämförelse av Fox News Sunday mot de andra söndagsprogrammen ser man tydligt att

  • de ägnar sig mer åt opinion än analys. T.ex. nu senast i söndag diskuterade de Påvens fantastiska USA-resa genom USA som en enda lång påvehyllning. Den enda som verkligen försökte ta upp de egentliga belysningspunkterna av Påvens resa var ”liberalen” Juan Williams, som hastigt radade upp några utan att (som vanligt) få medhåll av de andra.

  • de lägger större tyngpunkt på republikanska valfrågor: terrorism, patriotism, företagande, religion och moralfrågor.

  • deras panel är klart högervriden. Även om några av dem kommer med genomtänkta analyser kan de slänga ur sig absurda saker som: ”Vad har Al Gore egentligen gjort för klimatdebatten?”, ”John McCain är den roligaste presidentkandidaten” och ”Hillary Clinton låtsades gråta ”i New Hampshire”, utan att någon annan reagerar.

  Det vore intressant att se om någon annan har gjort en annan analys av Fox.

 • Paulus

  Ja jag håller med. Jag tittade mycket på Fox news förut och de vanliga ”nyhetsrapporteringarna” var lika neutrala som andra amerikanska nyhetskanaler.

  Hannity & Colmes är ett bra program där det är både en republikan och en demokrat som håller i programmet.

  Bill Oreilly ska ju som sagt vara någon som väcker debatt. Lite som Robert Ashberg kanske är i sverige.

  Men vill man inte se kanalen så stäng av teven eller byt kanal.

  Själv tycker jag de två nämnda programen är helt okey att titta på ibland. Roligt med andra infallsvinklingar än vad man får i sverige, där man ses som en skurk om man vill ha mindre stat och större frihet m.m.