Går det att vinna utan Ohio?

Ohio är fortfarande i centrum för allas uppmärksamhet. I skrivande stund leder Obama där med cirka 2,5 %-enheter. Det gör honom till knapp favorit att både vinna i den delstaten, men även totalt pga att vägen till Vita Huset går via Ohio. Den som förlorar Ohio har mindre än 10 % chans att vinna presidentvalet, enligt Nate Silver. Han sammanfattar varför han tror Obama kommer vinna presidentvalet med ett enkelt och kort argument ”Obama’s ahead in Ohio”.

Kan Romney ändå vinna utan Ohio? Tack vare en mer välfylld kampanjkassa har han haft möjlighet att gå på offensiven i delstater som få tror Obama kommer förlora. Pennsylvania, Minnesota och Wisconsin tex. Wisconsin känns ju spontant som en stat Romney borde ha vissa möjligheter att vinna i. Republikanske guvernören Scott Walker överlevde ett omval tidigare i år och Paul Ryan representerar delstaten i kongressen. Vinner Romney där men missar Ohio har han goda möjligheter att överraska. Opinionsmätningarna från Wisconsin pekar dock inte på Romneyvinst just nu. Även om han åker på förlust i Ohio men reparerar det med vinst i Wisconsin behöver han gå starkt i fler delstater. Colorado, New Hampshire och Nevada är då fullt möjliga alternativ för en Romneyseger.

Pennsylvania, Minnesota och Michigan känns dock betydligt svårare för Romney. Anledningen till att Romneykampanjen ändå försöker sig på Pennsylvania i sista stund är att man 1) har råd 2) har gått starkt i poströstandet där samtidigt som det inte finns någon förhandsröstning i Pennsylvania 3) kanske kan man överraska Obamakampanjen med detta drag eftersom man har mer pengar.

Iowa tillhör också en av nyckelstaterna för den som tänkt sig vinna valet. Här leder Obama väldigt knappt, men Romney verkar ha gått oväntat starkt i förhandsröstningen.

I Nevada har Obama en ledning i förhandströsterna men inte så stort som för fyra år sedan. Under söndagen när förhandsröstningen är avslutad kommer Jon Ralston, Nevadas politiske guru, med sitt förhandstips om vem han tror vinner delstaten. Det ska vi så klart hålla ett extra öga på. Där stänger vallkokalerna kl 04 svensk tid på valnatten. Det finns en uppenbar risk att valet inte är avgjort innan dess och att Nevada får äran att avgöra det hela.

Romney kan teoretiskt vinna utan Wisconsin och Ohio, men då måste han vinna Nevada, New Hampshire, Colorado och Iowa (+ givetvis Florida, Virginia och North Carolina). Då slutar valet 273-265 till Romney. Samtliga dessa fyra första är väldigt jämna, men lutar alla svagt åt Obama (möjligtvis med undantag för Colorado). Pennsylvania och Michigan tror jag inte Romney rår på, men vem vet. Lyckas han med det lär nog allas förhandskalkyler spricka.

Hur vi än vänder på det hela – Ohio är valets viktigaste delstat och nu är det inte långt kvar innan vi vet hur den dragkampen slutar.