Gilmore gjorde debut i lilla debatten

fox-debatt

I lilla debatten med Fiorina, Santorum, Huckabee och Gilmore fick kandidaterna svara på en rad frågor om Trump. Och ytterligare en kandidat som inte fanns på scen, nämligen Bloomberg som funderar på en oberoende kandidatur.

Vad jag främst reagerade på under lilla debatten var att både Fiorina och Huckabee talade om det tema som Sanders så framgångsrikt talat om – pengar i politiken. Finns det verkligen möjlighet för republikanska kandidater att driva den frågan med framgång?

Santorum sa att han vill ha trupper på marken i regionen för att möta hotet från ISIS. Fiorina sa att klimathotet inte är USA:s största säkerhetshot. Hon drog också upp Benghazi för att rikta kritik mot Clinton. Huckabee vill gå efter ISIS i sociala medier. Veteranen Gilmore vill hålla Gitmo öppet.

Kvällen till ära hade Fiorina på sig ett halsband med ett kors. Kan det kanske ha något med Iowas alla evangeliska väljare att göra?

Fiorina förklarade att hon tvingats till tuffa val (avskeda folk) när hon ledde HP och att USA också behöver en ledare som kan ta svåra beslut. Hon tänker avskeda folk på Veterans Affairs. Ojoj…

Jim Gilmore (”I’m a son of a meat cutter”) fick inte många frågor i första debatten han fick vara med i. Han tvingades avbryta moderatorerna och hoppa in med följande poesi som kan sammanfatta hans kampanj: ”Hey did you miss me? Did you skip me?”

”Om min man gjort vad Bill Clinton gjorde skulle jag lämnat honom”, sa Fiorina. Till saken hör att Fiorina lämnade sin första man.

Gilmore: ”vi kan inte ha ett parti som skuldbelägger muslimer, invandrare osv, då vill jag inte längre vara en del av detta parti”.

Det var antagligen sista gången vi fick se dessa kandidater i en debatt. Flera kommer hoppa av efter Iowa eller åtminstone New Hampshire och det lär inte hållas fler smådebatter, utan enbart stora huvuddebatter.