Han kan överraska i Iowa

Vi verkar närma oss ett svar på vem av de tre socialkonservativa kandidaterna (Perry, Bachmann och Santorum) som kommer överraska i Iowa. Problemet så här långt har varit att de splittrat de evangeliska väljarnas röster jämnt mellan varandra.

Men nu ligger Rick Santorum överraskande bra till i en ny undersökning av Rasmussen. Där ligger han trea på hela 16 % och inte så långt efter Romney(23) och Paul (22). Även CNN:s senaste undersökning bjuder på goda nyheter för Santorum.

CNN (pdf)
Romney 25
Paul 22
Santorum 16
Gingrich 14
Perry 11
Bachmann 9

Så här tätt inpå valet är det väldigt betydelsefullt att få positiva besked från opinionsundersökningar. Det ger en extra push i bevakningen av media.

Kan dessa väljare nu enas om att Santorum är deras främsta kandidat kan han kanske till och med knipa en seger. Känns kanske lite osannolikt, men är inte omöjligt längre. Det är jämnt och flera kandidater kan vinna i Iowa.

Att allt gått Romneys väg så här långt i kampanjen har väl få missat. Skulle han knipa segern i Iowa är hotet från en mer konservativ kandidat ytterligare försvagat. Och med New Hampshire på tur där Romney är ännu starkare är frågan vem som i så fall skulle utmana honom.

Gingrich hoppas att det blir han, men han har ju precis som man kunde räkna ut dalat ordentligt senaste tiden.

Paul ser utifrån opinionsundersökningarna ut att vara det största hotet, men det är knappast en person som skulle ena konservativa väljare mot Romney.

Perry är väl den enda som har både pengar och bakgrund för att kunna utmana Romney av de socialkonservativa kandidaterna. Men opinionsundersökningarna från Iowa har varit deprimerande läsning för Perrys kampanj.

Huntsman har lite glömts bort av media pga att han inte kampanjat aktivt i Iowa utan fokuserat på New Hampshire. Med en fortsatt stark Romney är nu även Huntsmans chanser att överraska väldigt små. Opinionsundersökningarna har placerat honom på en fjärde plats i New Hampshire långt efter Romney.