Han kan vinna över Hillary Clinton 2016

Hillary Clinton kan få en seriös utmanare redan i primärvalen. Det verkar nu alltmer som att Jim Webb, fd senator från Virginia är intresserad av att ställa upp. Det skulle isåfall vara en utmanare på demokraternas sida med tung profil. Än är han inte lika känd som Hillary så klart, men i jämförelse med övriga kandidater som kan tänkas ställa upp med ett D efter namnet ligger han hyfsat bra till.

I maj släpptes hans memoarer ”I Heard My Country Calling”. Det brukar ju vara ett gott tecken att någon är intresserad av att kampanja om man släpper en bok för att få in lite pengar och åka på signeringsturné. På så vis kan den eventuella kandidaten tidigt mäta intresset bland väljarna.

220px-Jim_Webb_official_110th_Congress_photo

Jim Webb deltog i Vietnamkriget och har skrivit flera romaner. Dessutom har han skrivit filmmanus till Rules of Engagement. I sin politiska karriär har han varit republikan som statssekreterare på försvarsdepartementet under Ronald Reagan. I samband med Irakkriget intog han en mer kritisk syn på operationen där och blev demokrat. Sonen deltog i Irakkriget.

Genombrottet nationellt kom 2006 när han mycket oväntat vann Senatsvalet i Virginia mot sittande George Allen pga den senares rasistiska kommentar ”macaca” om en av Webbs kampanjarbetare.

Har Webb någon chans? Det går att föreställa sig ett scenario där utrikespolitiken (Mellanöstern och Ryssland) tar över fokus för presidentvalet. Webbs militära bakgrund kan då bli en ovärderlig tillgång. Om det inte skulle lyckas finns vissa möjligheter att han istället blir en kandidat till vicepresident.

I början på 2015 lär vi veta mer om vilka kandidaterna blir och senast under sommaren 2015 har vi alla kandidaterna på banan. Efter det är det för sent att hoppa in (se Perry 2011).