Hillary attackerade Bernie hårt under debatten

clinton-sanders

I demokraternas sista debatt innan Iowa röstar (1 februari) gick Hillary Clinton flera gånger till hård attack på Bernie Sanders. Det har hon gjort under senaste veckan som en följd av att valdagen närmar sig och att Bernie Sanders haft några bra opinionssiffror. Samma dag som debatten släpptes dock några opinionsundersökningar som visar att Clintons ledning utökats nationellt.

Debatten hölls i Charleston i South Carolina som har fler icke-vita väljare än Iowa och New Hampshire som är först ut att rösta. I staden har det skett en uppmärksammad rasistisk attack i en kyrka då nio personer sköts till döds i juni. Vapenfrågan hamnade därför i fokus. Clinton hävdar att Sanders inte varit tillräckligt tuff i frågan genom att tex inte tillåta tillräcklig tid för en kontroll av vapenköpare och att hålla säljarna ansvariga.

Clinton hade flera tillfällen där hon gick till skarp (och något hes) attack på Sanders. Förutom vapenlagar kritiserade hon Sanders för single-payer sjukvård, skatter och för att han inte gav sitt stöd till Obama 2011. Sanders försökte inför debatten ta luften ur attackerna genom att presentera sin plan för sjukvård och skatter.

I sjukvårdsfrågan hävdade Clinton att Sanders vill ”börja om från början”, vilket hon beskrev som riskabelt. Bernie Sanders försvarade sig med att han hjälpte till att skriva ACA och inte tänker rasera sjukvårdsreformerna som också kallas Obamacare. Han vill gå till Medicare-for-all, liknande det vi har i Sverige och andra delar av Europa.

Sanders har sitt fokus helt inställt på sakfrågorna och gör det bra, men Clinton lyckades få honom lite ur balans några gånger under debatten. Hon fick hjälp av moderatorerna som hade fler negativa frågor riktade mot Sanders än Clinton.

demokraternas-debatt

Den enda tydliga vinsten för Sanders under debatten var när han sågade hennes lite väl välbetalda tal inför Goldman Sachs och andra storbanker. Han kopplade det till hur ingen bankchef hamnat i fängelse efter finanskrisen samtidigt som många unga fängslats för marijuanainnehav.

O’Malley hade en bättre debatt än vanligt trots mindre tid till sitt förfogande än huvudkandidaterna. Han fick till och med stöd av Clinton i sjukvårdsfrågan. Men det hjälper inte, demokraternas val står mellan Sanders och Clinton.

Återigen visade Clinton att debatterna är hennes styrka. Valtalen är sällan engagerande, men debatterna är med få undantag väl förberedda och skickligt genomförda. Jag skulle bli förvånad om hon inte förbättrade siffrorna närmaste veckan i Iowa där hon leder med några enstaka procent före Sanders.