Hillary Clinton är storföretagens nya gunstling

fortune20070709hillary.jpgBusiness loves Hillary! (Who knew?) är rubriken på Fortunes omslag. Intill står den något spektakulära texten ”A surprising look at which candidates corporate America is betting on”.

Ett demokratiskt val ses alltså som föga mer än en vadslagning med pengar som insats och inflytande som potentiell utdelning. Ett krasst konstaterande av en lite tillspetsad rubrik som ändå säger en del om amerikansk politik idag.

Clinton vinner knappast några gräsrotsröster på att figurera i dessa sammanhang. Redan förekommer kritik mot att hon tagit emot enorma summor pengar för sin kampanj från sjukvårdsindustrin. Michael Moores nya film Sicko kritiserar henne för detta tex. Bland vänsterbloggare i USA är hennes stöd snart nere på Liebermans nivå.

Trots det tror jag hon tjänar på denna typ av kändisexponering i överklassmagasin. När demokraternas väljare i början på nästa år går till valurnorna tänker de säkert på vilka kandidater som skulle ha störst chans mot republikanerna. Den demokrat som lyckas göra sig populär bland oberoende väljare och vissa republikaner utan att stöta bort alltför många demokrater har mycket att vinna. I nuläget är Hillary Clinton knappast populär bland republikanerna och skulle få det tufft i ett val mot en republikansk presidentkandidat. Därför kan denna typ av exponering i magasin som säkert har en läsekrets som domineras av republikaner vara livsnödvändig för henne.

För Edwards hade det varit mer av en dödskyss skulle jag gissa. Mycket riktigt beskrivs Edwards i Fortunes artikel som en fiende och hyllas inte direkt. Detta trots att han jobbat för en hedgefond och nu får stöd ifrån den. Obama får tydligen också stöd från hedgefonder. Det är ändå Clinton som överlägset dominerar när det gäller insamlade pengar från amerikanska storföretag och finansiella institut.

Så här på nationaldagen den 4:e juli så befinner sig nästan alla presidentkandidater i hyperviktiga Iowa, inklusive Bill & Hill.

[tags]usa, hillary clinton, barack obama, john edwards[/tags] intressant.se