Hillarys bästa argument mot Bernie kan ha försvunnit

När kvartalen slutar är det tid för kampanjerna att redovisa insamlade pengar. Officiella siffrorna tar några dagar till innan det släpps av myndigheterna, men redan nu har flera kampanjer spritt utvalda siffror att skryta med. Bernie Sanders pushar för att fler än 1 miljon amerikaner har bidrag till hans kampanj. Det är snabbare uppnått än Obama 2008 och 2012, vilket så klart imponerar. För Hillary Clintons kampanj är det viktigare att lyfta fram totalsumman hon samlat in i år; 75 miljoner dollar.

Viktigaste nyheten är ändå att Bernie under senaste kvartalet samlade in nästan lika mycket pengar som Hillary Clinton. Bernie: 25 miljoner, Clinton 28 miljoner.

Har Bernie i och med detta stoppat Clintons argument kring att hon är den enda som kan matcha en repbulikansk kandidats insamlingsmaskin? Kanske inte helt, men nästan. Problemet är fortfarande att Bernie inte accepterar PAC pengar medan Clinton gör det. I och med det har hon indirekt ytterligare krigskassa på kanske lika mycket till (som kampanjen dock inte får koordinera med).

Den kanske ännu viktigare frågan är hur mycket pengar som finns kvar i kassan, inte hur mycket som samlats in. Där har Bernie meddelat att han har mer än 25 miljoner dollar, medan Clinton ännu inte meddelat hur mycket pengar hon har kvar i börsen.

Även om Hillary kvarstår som favorit efter denna nyhet är kvartalets insamlade pengar för Bernie ännu en positiv nyhet för hans kampanj. Nu väntar vi på första debatten för demokraterna som hålls den 13 oktober. Hillary lär komma väl förberedd med någon indirekt attack på Bernie. Hur klarar han sig i en debatt? Hillary gjorde starka debattinsatser mot Obama 2008 även om hon också gjorde vissa misstag.