Högre valdeltagande i år än 2008 rapporteras från flera delstater – vad kan det bero på?

Det rapporteras in högre valdeltagande i år än 2008 som ändå hade ett högt valdeltagande. I Virginia tex rapporteras högre valdeltagande än 2008. Första teorin kring detta är att media underskattat folks entusiasm kring att rösta i år. Frågan är vad detta beror på om det visar sig riktigt när vallokalerna stänger, eller om det rör sig om enstaka delstater bara och marginella förändringar.

John McCain hade inte någon större valorganisation på plats i delstaterna som drog folk till vallokalerna. Det har Romney och han har också fördelen att många republikaner definitivt vill få bort Obama från makten. Den dynamiken fanns ju mer bland demokraterna 2008. Men det är för tidigt att spekulera kring vad det stora valdeltagandet kan bero på och om det överhuvudtaget har någon effekt på valresultatet.

Det man dock kan notera är att Romneykampanjen hela tiden utgått ifrån att valet 2012 kommer att se ut mer som valet 2004 med lägre entusiasm än 2008. Så verkar det inte bli om uppgifterna om högt valdeltagande i år stämmer.