Huckabee tackar nej till att kandidera – vem utser republikanerna nu?

Som väntat vill inte Mike Huckabee ställa upp som presidentkandidat. Det har han nu meddelat officiellt också. I opinionsmätningarna senaste månaderna har han och Romney legat i topp. Republikanernas fält känns ännu tunnare. Inte heller Palin väntas bry sig om att kandidera. Ett definitivt besked borde komma närmaste månaden, men kan eventuellt dröja till i början på hösten. Hon är en av få kvarvarande som det spekuleras kring som har råd att vänta tills i höst med ett besked. Få tror dock att hon ställer upp.

Jon Huntsman och Mitch Daniels väntas snart in på arenan. Störst konservativ cred bland dessa två har Daniels. Huntsman blev ju tillsatt av Obama och betraktas av många republikaner som för nära demokraterna. Båda är doldisar och kommer få kämpa i motvind till en början mot mer kända namn. En annan som väntas kandidera men ännu inte meddelat sin kandidatur är Michelle Bachmann. Hon har starkt stöd från Tea Party, men väntas inte kunna locka massorna.

Romney har under senaste veckan stött på väntade problem efter ett försvarstal för RomneyCare som mötte hård kritik. Samtidigt har Huckabees nej, ytterligare positionerat Romney som huvudkandidat. Det kommer bli intressant att se vart Huckabees väljare går. Mycket tyder på att Cain, Gingrich, Bachmann och Santorum kan gynnas mest.

Obama kan väl knappast vara nöjdare med republikanernas fält? Romneys kandidatur slår undan fötterna för republikanernas massiva kritik av Obamas sjukvårdsreformer. ObamaCare blir inte lika socialistiskt när alla pekar på hur lika Romneys och Obamas reformer var, främst då vad gäller individual mandate (kravet att man måste ha sjukvårdsförsäkring om man har råd). Och Huntsmans kandidatur kommer på ett likande sätt påminna oberoende väljare om att Obama utsett ännu en republikan till en viktig post. Dessutom försvårar Huntsmans bakgrund som ambassadör i Kina republikanernas möjligheter att kritisera Obamas politik gentemot Kina (som Trump försökt sig på med viss framgång). Resten av kandidaterna är i nuläget helt okända eller har allvarliga problem att vinna förtroende bland oberoende mittenväljare (Gingrich, Santorum, Bachmann).

Om jag skulle spå utgången i dagsläget…
Fältet är vidöppet utan någon klar favorit. Möjlighet att vinna har Daniels (starkt konservativt stöd, den underdog alla nu efterfrågar?), Pawlenty (mediafavorit utan tunga minus), Romney (kändast, pengar och frontrunner status), Huntsman (mediafavorit, affärsman, utrikespolitiskt erfaren) och Cain (debattskicklig, affärsman, skojig). I ungefär den ordningen, men det är verkligen inte mycket som skiljer. Varken Gingrich, Paul, Santorum, Johnson eller Bachmann har väl någon egentlig chans, även om deras anhängare tillhör de mest hängivna. Trump, Giuliani, Ryan, Christie och Palin tror jag inte ställer upp.

Vem tror du nomineras av republikanerna?