Hur Bernie kunde vinna Michigan trots att han låg 21 procentenheter efter – fyra förklaringar

Bernieanhängare med en Tesla, som inte tillverkas i klassiska amerikanska bilstaden Detroit, Michigan utan i Silicon Valley. (Foto: Michael Vadon. CC BY-SA 2.0)
Bernieanhängare med en Tesla, som inte tillverkas i klassiska amerikanska bilstaden Detroit i Michigan, utan i Silicon Valley. (Foto: Michael Vadon. CC BY-SA 2.0)

Bernie Sanders chockerande seger i Michigan har väckt många frågor. Det är inte helt lätt att förklara hur Bernie Sanders kunde vinna Michigan när han låg efter i opinionsmätningarna med 21 %-enheter. Dessutom angav Nate Silvers statistiska modeller Hillarys chans att vinna delstaten till över 99 %. Men vi gör ett försök.

 1. Opinionsmätningarna hade fel
  Opinionen kan inte svänga 23 % på några dagar om inte något dramatiskt hänt. Därför är det en trolig delförklaring att något gick fel med opinionsmätningarna, men exakt vad återstår att utreda.
 2. Hillarys påstående under debatten att Bernie röstat mot räddningen av bilindustrin misslyckades
  Dagen efter Bernies seger pekade flera journalister på detta som en förklaring till att opinionen vände. Michigan och speciellt Detroit är USA:s centrum för bilindustrin. Väljarna är därför extra pålästa i denna fråga. Att Hillary ändå försökte måla upp Bernie som en motståndare till räddningspaketen för bilindustrin när så inte var fallet, kan ha påverkat hennes trovärdighet.
 3. Hillarys anhängare röstade i republikanernas primärval istället
  Favoritförklaringen bland Hillarys anhängare till varför hon förlorade är att många demokrater skulle ha gått över till republikanernas primärval för att rösta för Kasich, för Trump eller mot Trump. Opinionsundersökningarna visade ju att det skulle bli stor Hillaryseger. Vissa demokrater tycker Trump är obehaglig och vill stoppa honom, medan andra anser att han blir lätt att slå och röstar för honom. Valdeltagandet på demokraternas sida var ändå så pass högt att det är svårt att hävda att denna förklaring skulle vara huvudförklaringen. Men någon procentenhet kan kanske förklaras av denna faktor.
 4. Frihandelsavtalen NAFTA och TPP
  Den vita arbetarklassen i Michigan är en betydande väljargrupp som är väldigt negativt inställda till frihandelsavtal. Under debatten pressade Bernie motståndaren hårt i denna fråga. Han har varit tydligt mot dessa avtal, medan Clinton vacklat. Hennes make drev dessutom igenom NAFTA. Många demokratiska väljare i Michigan kopplar Detroits och bilindustrins problem till dessa frihandelsavtal.

Antagligen kommer fler förklaringar dyka upp med tiden. Än så länge är inte mysteriet löst.