Hur händelserna i Baltimore påverkar presidentvalet

I dag har 6 poliser blivit åtalade för inblandning i Freddie Grays död. Det är för tidigt att säga hur händelserna i Baltimore, Maryland påverkar debatten kring polisbrutalitet och om någon förändring kommer i attityder och lagar. Men det har redan fått vissa små och potentiellt stora konsekvenser på presidentvalet.

Rand Paul har hamnat i blåsväder för ett mindre lyckat uttalande.

On Tuesday, as Baltimore burned in the wake of the latest episode surrounding the alleged use of deadly excessive force, Paul’s response was notably off-key.
“I came through the train on Baltimore last night,” Paul told host Laura Ingraham. “I’m glad the train didn’t stop.”

Han anses dessutom ha varit för frånvarande i debatten trots att han tidigare aktivt försökt nå ut till afroamerikaner genom olika initiativ.

Hillary Clinton har hunnit hålla ett tal om hennes syn på vad som hänt och föreslog att alla poliser bör ha en kamera på kroppen som spelar in automatiskt. Hon har också lagt en del av skulden eller förklaringen till vad som hände på bristen på förebilder bland vuxna män.

Martin O’Malley som var borgmästare i Baltimore har haft det tuffast. Han har ännu inte tillkännagett en kandidatur men väntas göra det inom några veckor. Under sin tid som borgmästare ändrade han polisens attityd till att bli betydligt hårdare. Det har nu kommit i ett annat ljus och fått viss kritik. O’Malley har varit på plats i Baltimore för att samtala med befolkningen och försökt hjälpa till. Frågan är om händelserna i Baltimore nu sätter käppar i hjulet för hans presidentkampanj.

Övriga kandidater har inte skapat några större rubriker kring vad som hänt i Baltimore.

Foto av Fibonacci Blue / CC BY 2.0