Hur lång tid dröjer det innan Clinton och Trump vunnit?

Republikanerna
Republikanerna: 1237 vunna delegater krävs för majoritet och vinst.
image (6)
Demokraterna: 2026 vunna delegater krävs för majoritet och vinst (inkluderar inte superdelegater).

Det pratas mycket om valen tisdagen den 15 mars som ett avgörande datum. Då röstar flera stora delstater, bland annat Florida som Rubio är hårt pressad att vinna och Ohio som Kasich måste vinna. Innan dess är det också några viktiga val, främst Michigan imorgon tisdag. Kan Trump vinna tex Florida så är han flera steg närmare nomineringen. Men han kommer inte nå upp till en majoritet av delegaterna tills dess ändå. Och därmed kan han inte helt säkra nomineringen nästa vecka, om inte alla konkurrenter hoppar av.

Från och med den 15 mars är flertalet delstater på republikanernas sida ”winner-takes-all”, dvs vinnaren får alla delegater. Det kan göra att det kan bli tvära kast om någon överraskar, eller vinner många delstater.

Hillary Clinton har en stor ledning, men precis som Trump långt kvar till att nå en majoritet och helt säkra en vinst i nomineringsprocessen. På demokraternas sida finns inte ”winner-takes-all”, vilket gör att processen riskerar bli mer utdragen. Däremot har hon förkrossande stöd bland superdelegaterna som också röstar på konventet. Bernie Sanders uppger att han tänker fortsätta ända till alla delstater röstat. Antagligen för att kunna pusha någon viktig fråga på konventet.

Som du kan se av grafiken ovan, och mer detaljerade valresultat, är ingen kandidat i närheten av att vinna 50 % av delegaterna än.

På republikanernas sida spekuleras det kring hur sannolikt det är att Trump inte når en majoritet innan konventet. Just nu lutar det åt att han ska lyckas, men att det kommer dröja länge innan han når en majoritet. Och därmed finns det saker som kan börja gå snett för Trump på vägen dit. Om Cruz fortsätter överraska tex, eller om Rubio vinner Florida.

Om Trump inte når majoritet innan konventet riskerar det bli mer cirkus och spännande. Eftersom delegaterna består av partietablissemang väntas många av delegaterna som Trump vunnit vilja rösta på en annan kandidat i andra valomgången. Då är de fria att göra det.

Svaret på frågan om när vi kan vara säkra på att vi har rätt vinnare kan besvaras på olika sätt. I strikt mening gäller dock att kandidaten måste nå en majoritet av delegaterna eller att övriga kandidater hoppar av och erkänner sig besegrade. Dit verkar det som sagt vara en bra bit kvar på båda sidor. Även om media och ledande kampanjerna med viss rätt kan hävda att valen i praktiken är avgjorda den 15 mars.

Sista valen hålls i juni.